• 24 Eylül 2020, Perşembe 14:56
NECDETBULUZ

NECDET BULUZ

BAŞYAZI - Dünya diken üstünde…

Bu satırlar yazılıncaya kadar Corona virüsü salgınında dünya genelindeki vaka sayısı 31 milyon 500 bini aştığı haberleri geliyordu. Bugüne kadar hayatını kaybedenlerin sayısı da 970 bine yaklaştı. Salgının önlenememesi dnyayı diken üzerinde tutmaya devam ediyor.

Konu ile ilgili son gelişmelere bakıyoruz:

Tüm dünyada etkili olan Corona virüsü salgınında vaka sayılarında hızlı artışlar yaşanıyor. Son olarak Rusya’da dün tespit edilen 6.215 vakayla iki aydan bu yana en yüksek vaka sayısı görüldü. Rusya’da bugüne dek görülen toplam vaka sayısı 1 milyon 115 binin üzerine çıkarken salgın nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı da 19 bin 649 oldu. Dünyada Corona virüsüne karşı aşıyı bulduğunu açıklayan ilk ülke olan Rusya’da henüz toplumun büyük kesimine aşı yapılmış değil.

ABD halen dünyada en çok vaka görülen ülke olmayı sürdürüyor. ABD’de bugüne kadar görülen toplam vaka sayısı 7 milyonun üzerinde. Ülkede 200 bine yakın kişi de hayatını kaybetti. Salgının başında ABD’de en fazla 100 bin can kaybı olacağı tahminleri yapılırken bu sayı daha şimdiden ikiye katlanmış durumda.

Dünyanın en kalabalık ülkelerinden biri olan Hindistan, tespit edilen 5 milyon 562 binden fazla vakayla dünya sıralamasında ABD’nin ardından ikinci sırada yer alıyor. Ülkede bugüne kadar 89 bine yakın kişi de Corona virüsü nedeniyle hayatını kaybetti.

Dünya sıralamasında üçüncü sırada 4 milyon 560 binden fazla vakayla Brezilya bulunuyor. Brezilya’da kayda geçen can kaybı sayısı da 137 binden fazla.

Latin Amerika ülkeleri Peru, Kolombiya ve Meksika da Brezilya’nın ardından dünyada en çok vaka görülen ülkeler sıralamasında yer alıyor. Bu ülkelerde de ciddi şekilde can kayıpları görülmeye devam ediyor. Resmi açıklamaya göre sadece dün Meksika’da 204 kişi salgın nedeniyle hayatını kaybetti.

Sonbaharın yaklaşması ve havaların soğumaya başlamasıyla birlikte birçok ülkede vaka sayılarında yeniden artışlar yaşanmaya başlandı. Uzmanlar kışın gelmesiyle birlikte dünya genelinde vaka sayılarında geçen kışa oranla çok daha büyük oranda artışların görülebileceğine dikkat çekiyor.

Türkiye, 304 bini aşan vaka sayısıyla dünya genelinde en çok vaka görülen ülkeler sıralamasında İtalya’nın hemen önünde 19. sırada yer alıyor. Türkiye en çok can kaybı görülen ülkeler listesinde de 23. sırada bulunuyor.

Son olarak Türk Tabipleri Birliği de yaptığı açıklamada salgının Türkiye’de de ciddi tehlike oluşturduğunu ifade etmiş ve “Fırtına kapıda” ifadesini kullanmıştı.

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Corona virüsü salgınının altıncı ay değerlendirme raporunu açıkladı.

Daha önce 14 Mayıs, 12 Haziran, 10 Temmuz ve 14 Ağustos tarihlerinde hazırlamış olduğu rapor ve değerlendirmeleri kamuoyuna duyuran TTB’nin 20 Eylül’deki raporunun ana teması ‘‘salgın yönetilemiyor, fırtına kapıda’’ oldu..

TTB Başkanı: “TTB’nin önerileri hayata geçirilseydi 41’i hekim olmak üzere 95 sağlık çalışanını kaybeder miydik?”

Adıyaman açıklamalarında şu noktalara değindi:

‘‘Verilerin şeffaf ve güvenilir olması, sağlık çalışanlarının nitelikli koruyucu ekipman eksikliği yaşamaması, test sayısının arttırılması, salgınla mücadelenin hastane değil birinci basamak merkezli yürütülmesi, yeniden açılmanın ve gerektiğinde kapanmanın epidemiyoloji bilimi çerçevesine uyarak şekillendirilmesi, yerel yönetimlerin salgınla mücadelenin bileşeni haline getirilmesi ve pandemi mücadelesinin kişisel önlemlere bırakılmayıp, suçlama ve damgalama yapılmadan kamusal önlemlerle yetkinleştirilmesi’’ Şimdi şu sorunun yanıtını hepimizin vermesi gerekiyor: Eğer Türk Tabipleri Birliği’nin bu başlıklar halinde özetleyebileceğimiz önerileri hayata geçirilseydi, eğer bizlerle sürekli, yapıcı, açık, eşitlikçi bir görüşme ve salgın kontrolü eşgüdümü sağlansaydı bugün Türkiye’de bu kadar hasta ve ölüm yaşanır mıydı? 41’i hekim olmak üzere 95 sağlık çalışanını kaybeder miydik? Bugün, 21 Eylül 2020 tarihi itibariyle Türk Tabipleri Birliği COVİD-19 Pandemisi Altıncı Ay Değerlendirme Raporu’nu açıklıyoruz. Bu rapor, geçmiş raporların bir devamı olarak salgını ele almakta, pandeminin ülke ve dünyadaki dinamiklerini gözler önüne sermekte, ülkemiz özelinde salgından “can alıcı” biçimde etkilenen grupları tariflemekte, salgına bütüncül yaklaşarak Türkiye’de sürdürülmesi gereken kontrol politikalarını özetlemektedir.’’

“COVİD 19 Altıncı Ay Değerlendirme Raporu” küresel ve ulusal pandemi kronolojisinden aşı çalışmalarına, ‘‘yeniden açılma’’nın yarattığı sorunlardan pandeminin etkilediği sosyal gruplara kadar 13 ayrı başlıkta 84 konuyu yalnız doktorlar değil sosyolog, iktisatçı, iletişimci, hukukçu gibi çok çeşitli meslek gruplarından katkılarla dikkatlere sunuyor.

.

[email protected]

www.facebook.com/necdet.buluz

https://www.bursaarena.com.tr/basyazi-dunya-diken-ustunde-makale,5015.html


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık