Uşakta Kültür Dokuyan Eller Sertifikalarını Aldı

Uşak Belediyesi tarafından açılan halı dokuma kursları ile istihdama kapı aralayan kursiyerler sertifikalarını aldı. Sertifikaları ise, kadının toplumda baş tacı ve birleştirici bir unsur olduğunu dile getiren Başkan Cahan bizzat verdi.

Uşakta Kültür Dokuyan Eller Sertifikalarını Aldı
  • 23 Ekim 2018, Salı 15:32
Uşak Belediyesi tarafından açılan halı dokuma kursları ile istihdama kapı aralayan kursiyerler sertifikalarını aldı. Sertifikaları ise, kadının toplumda baş tacı ve birleştirici bir unsur olduğunu dile getiren Başkan Cahan bizzat verdi.
Kadını ve kadın emeğini başının üstünde taşıyan ve verdiği değeri her zaman gösteren Uşak Belediyesi, açmış olduğu Uşak Halısı Dokuma Kursunda pek çok kadına istihdam kapılarını araladı. Daimi personellerin yanı sıra kurslarla Uşak Halılarını yaşatan ve kadınlara iş olanağı sağlayan Uşak Belediyesi, bugün 24 kadına daha bilgi ve tecrübe kazandırdı. Uşaklı kadınlar, doğadaki bitkilerden ve hayvansal minerallerden elde edilen kök boyadan renklerini alan iplikleri, ilmek ilmek dokuyarak halıları aslına uygun olarak motifleriyle buluşturdu.
Uşak Belediye Başkanı Nurullah Cahan, sertifika töreninde kursiyerlerle bir araya geldi. El dokuması Uşak halılarını tezgahtan ayıran ve aylar süren çalışmanın bittiği müjdesi ise kadınlarla birlikte verildi. Halıları tezgahtan ayırmak için ipler kesildi, kursiyerlerin ilk eserleri ortaya çıktı.
Tarihi ve kültür önemi son derece yüksek olan, şehre gelen misafirlerin de ilgi odağına dönüşen Uşak Halısı, Başkan Cahanın girişimleriyle tüm dünyada kendini göstermeye başladı. Uşakın milli değerlerinden biri olan halı dokuma sanatını yaşatan Uşak Belediyesi bünyesindeki Dokur Evinde aylardır eğitim gören kursiyerlere sertifikaları teslim edildi.
“Bugün belediyemizle gerçekleştirmiş olduğumuz atalarımızdan bize yadigâr, bundan sonraki nesillere de devam ettirecek olduğumuz Uşak Halımızın eğitimlerini tamamlamış bulunuyorsunuz. Bundan sonraki süreçte sizden sonra devam etmekte olan arkadaşlarımız da var. Biz buradan devam edeceğiz, özellikle ecdadımızdan gelen mirasları yaşatmak, yeniden hayata geçirmek ve bunun üzerinden de ailelere ve toplumumuza ekonomik katkı sağlamak için çalışıyoruz. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, biraz geleneksel el sanatları dediğimiz bölümde eğitim anlamında sıkıntılar var. Ancak bunların kıymeti kayboldukça anlaşılıyor gibi bir görüntü var. Biz bunları kaybetmeden kıymetiyle birlikte toplumumuza aktarmak için çalışıyoruz. Bakanlığımız olarak, biliyorsunuz Sayın Cumhurbaşkanımız da Yüzyıllık Eylem Planı Programı içerisinde bahsettiğimiz Geleneksel El Sanatları, verilecek eğitimler bir hedef olarak bize verildi. Biz de sağ olsun Sayın Başkanımız sayesinde hayata geçirdik. Biz de kurum olarak en azından bundan sonraki süreçte ihtiyacımız olacak iş veya iş kurma anlamında ihtiyaçlarınıza karşılık vereceğiz inşallah. İnşallah bu eğitim sizin için devletimiz milletimiz, Uşakımız için hayırlı olur diyorum. Bu eğitime katılan hepinize teşekkür ediyorum. Tekrar kurumum adına hepinizi saygıyla selamlıyorum.” diyerek sözlerine son verdi.
Sertifikaları bizzat sahiplerine teslim eden Belediye Başkanı Nurullah Cahan, Uşak Halısını emek emek dokuyan Uşaklı kadınlara teşekkür etti. Başkan Cahan, “Ecdadımız içinde aşkla, sevgiyle, muhabbeti Uşak Halısıyla buluşturmuş, 15. 16. ve 17. yy Avrupa Sarayları, Amerikaya yayılmıştır. Bunun yanı sıra Osmanlı Saraylarının tamamını Uşak Halısı doldurmuştur. Bu yıl en seçkin müzelerde 15. ve 16. yy eserleri olarak hep Uşak Halısı mevcuttur. Biz de istedik ki Belediye olarak bu ecdadımızın emanetine sahip çıkalım. Onları aynı değerde yeniden imal edelim. Özellikle bayan kardeşlerime çok teşekkür ediyorum. El emeği göz nuruyla işleyen dokur evimiz, orada çalışan personelimiz, kursiyerlerimiz var. Uşak Halısı 15. yy nasıl dokunuyorsa, şimdi de hakiki kök boya, yün iplik ve Uşak deseniyle sizler dokuyorsunuz, dokutuyoruz. Ellerinize yüreklerinize sağlık. Böylelikle ecdadımızın emanetini aynen yerine getiriyoruz, sahip çıkıyoruz. Bu çitayı inşallah daha da yükseklere çıkaracağız. Özellikle hem belediye hem kentler olarak bir markayı oluşturmak, bir markayı önce Türkiyede, sonra Avrupada sonra tüm dünyada bilinir hale getirmek o kadar oldukça zor. Şimdi Uşak Halısını tüm dünya biliyor, tanıyor” diyerek ‘Mutlu kadın, mutlu aile, mutlu Uşak sloganına dikkat çekti. Bu kursların gerçekleşmesinde katkılarından dolayı Uşak Halk Eğitim Müdürlüğüne, Uşak İşkur Müdürlüğüne ve tüm emekçi kadınlara teşekkür etti.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık