Kral Penguenlerin Sayısı 35 Yılda 500 Binden 60 Bine Düştü

Araştırmacılar, 1980lerde 500 bin olan penguenlerin sayısının, 35 yıl sonra, 2017 yılında 60 bine düştüğünü ortaya çıkardı.

Kral Penguenlerin Sayısı 35 Yılda 500 Binden 60 Bine Düştü
  • 01 Ağustos 2018, Çarşamba 13:07
Araştırmacılar, 1980lerde 500 bin olan penguenlerin sayısının, 35 yıl sonra, 2017 yılında 60 bine düştüğünü ortaya çıkardı.
Güney Hindistan Okyansunun Île Aux Adasında 1980de 500 bin olan Kral Penguenlerin sayısının 35 yıl sonra 2015 ve 2017 yıllarında uydudan ve havadan alınan helikopter görüntülerinden yüzde doksan azalarak 60 bine düştüğünü gösterdi.
Burada yaşayan Kral penguenler, bugüne kadar, Güney Sandvich Adalarından Zavodovski adasında aktif bir volkanın yamaçlarında yaşayan 2 milyon çember sakallı (chinstrap) Penguenlerden sonraki en kalabalık penguenler olarak biliniyordu. Penguenlerin yaşamasına uygun başka ada bulunmaması sebebiyle başka yerlere göç imkânları bulunmadığı kaydedildi.
Antartic Science dergisinde yayımlanan araştırmada, penguen sayısında daha önce görülmemiş şekildeki azalmanın makul bir sebebinin bulunmadığı ifade edildi. Uydu görüntüleri, taşlı mekanı yeşilliğin sarması sebebiyle penguenlerin çoğalma alanının boyutunun azaldığını gösterdi. Araştırmacılar penguen sayısındaki büyük azalmanın sebebinden emin olmasa bile bunun için hipotezlerde ileri sürdü.
İlk sebep olarak Hin Oyanusu Dipole ile ilgili olan okyanus ısısına tesir eden mahalli atmosfer ve yağmur düşüşü gösterildi. Özellikle 1997 güçlü bir olayın balık ve kalamarları çok daha güneye sürükleyerek penguenlerin beslenme alanlarının azalmasına yol açtığı görüşü.
Küresel ısınma sebebiyle güçlenen iki kutuplu elektrik yüklü Dipole ile ilgili olduğu belirtiliyor. Bir başka teori ise 1995 yılında görülen bir penguen kolonisinin bir adadan daha küçük bir adaya yerleşmesiyle meydana gelen düşüş. Ancak bu miktarın yalnızca 17 bin çift olduğu belirtildi.
Araştırmada üçüncü olarak da, vahşi kedilerin ve adada bulunan farelerin penguen yavrularını saldırma şeklindeki davranış değişikliği olabileceği ifade edildi. Vahşi kedilerde ve farelerdeki bu davranış değişikliğinin albatros yavrularını hedef aldığı geçmişte gözlendiği kaydedildi.
Dördüncü hipotez ise birçok deniz kuşunu etkileyen hastalık ve parazitlerin nüfus azalmasına yol açmış olabileceği ileri sürüldü.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık