Sezaryen Sonrasında Da Normal Doğum Mümkün

Acıbadem Kayseri Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Fatma Kutlusoy Güçlü, artık sezaryen sonrasında da normal doğum yapılabildiğini söyledi.

Sezaryen Sonrasında Da Normal Doğum Mümkün
  • 29 Eylül 2018, Cumartesi 11:08
Acıbadem Kayseri Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Fatma Kutlusoy Güçlü, artık sezaryen sonrasında da normal doğum yapılabildiğini söyledi.

Uygun hastane koşulları sağlandığında ve annenin sağlığı elverdiği ölçüde sezaryen doğum sonrasındaki ikinci doğumun normal olabileceğini belirten Güçlü, bunun için öncelikle hastanın normal doğum yapabileceğine yönelik bulguların ellerinde olması gerektiğini ifade etti. Ayrıca önceki sezaryenden sonra aradan 18 ay geçmesi gerektiğini belirten Güçlü, “Uterin rüptür dediğimiz riski azaltmak adına hastanın 40 haftayı geçmemiş olması gerekiyor. Bebeğin 4 kilo üzerinde olmamasını ve daha önce hastanın uterustan herhangi bir operasyon geçirmemiş olmasını da önemsiyoruz. Bütün bunlar uygun olduğunda önemli faktörlerden biri de, hastanın sezaryen sonrası normal doğumun kendisinin istemesi gerekiyor. Bir diğer önemli faktör de, uygun hastane koşullarının sağlanması. Hekimin doğum süreci boyunca hastanın başında olması ve acil bir durumda anestezi ekibini hazırda bekletmesi gerekiyor. Bu şartlar sağlandığında pek çok hasta için sezaryen sonrası normal doğum uygulanabilir” diye konuştu.

Sezaryen sonrası normal doğumda görülecek en önemli risklerden birinin uterun rüptür adı verilen, bir önceki sezaryende rahimi keserek bebeğin çıkarıldığı bölgenin ağrılardan etkilenip yırtılması ve bebeğin anne karnına doğması olduğunu belirten Güçlü, hastanın sezaryen sayısının artması, suni sancı kullanımı, 4 kilonun üzerinde bebek ve annenin doğumunun 40ıncı haftanın üzerine kalmasının risk faktörlerini artıracağına dikkat çekti.
Sezaryen sonrası normal doğumun yapılmasını mümkün kılabilen en önemli faktörün hekim tecrübesi olduğunun altını çizen Güçlü, “Bundaki en önemli etken bu işin sorumluluğunu alabilecek hekim adayı bulabilmek. Bu konuda hasta iletişimi ve uygun hastane şartlarında bu riskler alınabilir. Uygun hastane ve uygun koşullar sağlandığında yapılması gereken tüm artılar ve eksilerin değerlendirilmesi ve hekimle uygun bir iletişim kurulmasıdır” ifadelerini kullandı.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık