Kültürel Çatışmalar, Disosiyatif Hastalığının Görülme Sıklığını Artırıyor

Disosiyatif belirtilerin, kişinin çevreyi algılamasında, hafızasında ya da kimliğinde olan çözülmeler olarak tanımlandığını belirten Prof. Dr. Mehmet Çakıcı, çoğul kişiliğin bu hastalığın en yaygın görülen bozukluklarından olduğunu söyledi.

Kültürel Çatışmalar, Disosiyatif Hastalığının Görülme Sıklığını Artırıyor
  • 16 Ekim 2018, Salı 16:26
Disosiyatif belirtilerin, kişinin çevreyi algılamasında, hafızasında ya da kimliğinde olan çözülmeler olarak tanımlandığını belirten Prof. Dr. Mehmet Çakıcı, çoğul kişiliğin bu hastalığın en yaygın görülen bozukluklarından olduğunu söyledi.
Disosiyatif belirtilerin yaygınlığının Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde erişkin bireylerde yüzde 9,7 olarak bulunduğunu aktaran Yakın Doğu Üniversitesi Türkçe Psikoloji Bölüm Başkanı, Psikiyatrist Prof. Dr. Çakıcı, “Bu oran KKTCyi dünya genelinde yapılan çalışmalar arasında en yüksek ‘disosiyatif belirtilere sahip 3 ülke arasına koyuyor” dedi. Kanada ve Türkiyede de yapılan çalışmada ‘disosiyatif belirtilerin oluşumunda risk faktörü olarak genç olmak, çalışmıyor ya da asgari ücretin altında çalışıyor olmak, göçmen olmak, travmatik yaşantılara sahip olmak gibi sosyo-demografik değişkenlerin yer aldığını aktaran Prof. Dr. Çakıcı, bireyin kültür tutumlarındaki farklılıkların da bu disosiyatif belirtilerin oluşumunda etkili olabileceği söyledi.
“Kültürel çatışmalar, hastalığın görülme sıklığını arttırıyor”
Prof. Dr. Mehmet Çakıcı ‘disosiyatif hastalığıyla ilgili yapılan çalışmayla ilgi şunları söyledi: “Savaş, göç, ekonomik zorluklar, kolonizasyon geçmişi yaşayan Kıbrıslı Türklerde de belirtiler yoğun iken Türkiyeli göçmenlerde de yaygın belirtiler görülmüştür. Bunun yanında Asimilasyon kültür özelliklerine sahip Türkiyeli göçmenler ‘disosiyatif belirtilere daha çok sahipken, her iki kültürle bütünleşmiş hem KKTC uyruklu hem de TC uyruklu bireylerin ‘disosiyatif belirtilerinin daha düşük olduğu görülmüştür. Kültürel tutum farklılıklarının ruh sağlığında önemli bir yere sahip olduğu bir kez daha ortaya çıkmıştır. Kültürel çatışma hastalığı alevlerken kültürlerin uyumu hastalıkları azalttığı görülmüştür.
Prof. Dr. Mehmet Çakıcı, 54. Türkiye Psikiyatri Kongresinde ödüllendirildi
1260 psikiyatrist ile psikoloğun katıldığı ve toplamda 286 bilimsel araştırmanın sunulduğu 54. Türkiye Psikiyatri Kongresinde, Yakın Doğu Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Mehmet Çakıcı, Prof. Dr. Ebru Çakıcı, Yrd. Doç. Meryem Karaaziz, Uz. Psk. Ayşe Buranın sunduğu KKTCde Erişkin Bireylerde Disosiyatif Belirtilerin yaygınlığı, risk faktörleri ve Akültürasyon ile ilişkisi isimli araştırma Türkiye üçüncüsü ödülünü aldı.
“En yüksek ‘Disosiyatif belirtilere sahip üç ülke Kanada, Türkiye ve KKTC”
Yirmi araştırmanın ödüle aday gösterildiği kongrede finale kalarak üçüncülük ödülünü alan çalışmada, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde erişkin bireylerinde ‘disosiyatif belirtilerin yaygınlığının %9,7 olarak bulunduğu belirlendi. Bu oranın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetini dünya genelinde yapılan çalışmalar arasında Kanada ve Türkiyeden sonra en yüksek ‘disosiyatif belirtilere sahip 3 ülke arasına koyduğu tespit edildi.
Çalışma, 2018 yılında 955 kişi arasında tüm Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti genelinden seçilen örneklem ile 40 anketörle Mayıs 2018 tarihinde yapıldı. Çalışma bir ev çalışması olup Kotalı randomize çok tabakalı örneklem ile katılımcılar seçildi. Özellikle uyuşturucu bağımlılığı tedavisi üzerine çalışmalar yürüten ve bir çok uluslararası başarıya sahip olan Prof. Dr. Mehmet Çakıcı ve ekibinin yürüttüğü çalışma ülkemizde yürütülen bilimsel çalışmaların başarısını da ortaya koydu.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık