(Özel Haber) Selçuklu Sanatı Bakır Tepsiyi 25 Yıllık Ustası Anlattı

Şanlıurfada, Selçuklu Devletinin en önemli sanatlarından bir olan bakır tepsiyi 25 yıllık ustası anlattı.

(Özel Haber) Selçuklu Sanatı Bakır Tepsiyi 25 Yıllık Ustası Anlattı
  • 27 Haziran 2018, Çarşamba 11:34
Şanlıurfada, Selçuklu Devletinin en önemli sanatlarından bir olan bakır tepsiyi 25 yıllık ustası anlattı.
Şanlıurfadaki Balıklıgöl Platosu yakınında yer alan tarihi çarşıda 25 yıldır bakır eşyaları süsleyen Selahattin Çalışır, atalarından kendisine miras kalan meslekle bakır tepsileri işleyerek farklı türden hediyelik tepsiler yapıyor. Çalışır, dedelerinin mesleği olan bakır işlemeciliğinin aynı zamanda Selçukluların bir geleneği olduğunu da sözlerine ekledi.
Tarihi çarşılar bölgesini gezen yerli ve yabancı turistler ise farklı desenler işlenmiş bakır tepsileri kendileri ve yakınları için hediyelik olarak alıyor. Bazı turistler ise tepsilerin üzerindeki işlemeleri özel siparişle yaptırıyor.
Daha önceden sofralarda kullanılan tepsilerin artık hediyelik eşya olarak değerlendirilmeye başlandığını söyleyen Selahattin Çalışır, “Yaklaşık 25 yıldır bu mesleği yapıyorum. Şu an kabartma hediyelik saat yapıyoruz. Bakır işiyle uğraşıyoruz. Doların yükselmesiyle tam bakırın kilosu 38 TLye geliyor. Bunu da işleyerek hediyelik ürün olarak Şanlıurfanın çarşısında satıyoruz. Bu Selçuklulardan kalma bir sanattır. Ermenilerde de var, Osmanlıda da var. Ata mesleğimiz. Ben ailemde 4üncü nesilim. Dedemin babası Aziz Bey bakırcılık yaparmış. Biz de ata mesleği olarak devam ettiriyoruz. Yaklaşık 100 yılı aşkın süredir bu işi atalarımızla birlikte yapıyoruz. Hediye götürülecek olan kişinin ismini üst tarafa yazıyoruz. Resim yapıştırma yapıyoruz. Doktorsa o mesleğin amblemini yapıyoruz, avukat ise mesela terazi amblemi yapıyoruz. Hediyelik ürün olarak güzel bir rağbeti var” şeklinde konuştu.

“Elimdeki gibi bir tepsi yaptırdım onlara”
Tarihi çarşıyı dolaşan vatandaşlardan İbrahim Demir ise “Bakıra merakım olduğu için, ayrıca Osmanlı logosuna merakım olduğu için, arkadaşlarım da yeni evlilik yaptı. Onlara güzel bir bakır hediye etmek istedim. Onlara elimdeki gibi bir tepsi yaptırdım. Bitmiş ve hediye paketi olunca ben de arkadaşlarıma götüreceğim. Merakım var. Merak babamdan gelme zaten. Babamızdan nasıl geldiyse bizde de devam ediyor. Bizde de böyle devam edecek” diye konuştu.
Şanlıurfa tarihi çarşılar bölgesinde her gün yüzlerce bakır hediyelik eşya siparişi alındığı ve bunların büyük kısmının ise yurt dışına götürüldüğü öğrenildi.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık