Gaziantep Fıstığı Dünyaca Ünlü Michelin Yıldızlı Şeflerin Reçetesine Giriyor
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO), “Kreatif Şehirler Ağına” dahil edilerek adını tüm dünyaya duyuran Gaziantep, bu yıl ilk kez düzenlenen Uluslararası Gastronomi Festivalinde 3 günde 250 bin ziyaretçi ağırladı. Gaziantepin sahip olduğu kültür, tarih ve gastronomi zenginliğini keşfeden dünyaca ünlü Michelin Yıldızlı şefler, Gaziantepin sahip olduğu kültür, tarih ve gastronomi zenginliğini keşfederek, fıstığı reçetelerine ekleyeceklerini ifade etti.
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO), “Kreatif Şehirler Ağına” dahil edilerek adını tüm dünyaya duyuran Gaziantep, bu yıl ilk kez düzenlenen Uluslararası Gastronomi Festivalinde 3 günde 250 bin ziyaretçi ağırladı. Gaziantepin sahip olduğu kültür, tarih ve gastronomi zenginliğini keşfeden dünyaca ünlü Michelin Yıldızlı şefler, Gaziantepin sahip olduğu kültür, tarih ve gastronomi zenginliğini keşfederek, fıstığı reçetelerine ekleyeceklerini ifade etti.
Gaziantepin zengin mutfağıyla sahip olduğu kültür mirasını yerelden globale taşımayı hedefleyen Uluslararası GastroAntep Festivali, 20-22 Eylül tarihleri arasında düzenlendi. Renkli bir kortej yürüyüşüyle başlayan festivalde, Gaziantepin hem lezzetleri hem de kültür ve tarih mirası tanıtıldı. 40 ülkeden katılımcının yer aldığı festival kapsamında, Adana, Hatay gibi çevre illerin yanı sıra İstanbul, İzmir gibi şehirlerden de gruplar ağırlayan Gaziantep, 3 gün boyunca 230 şef, yüzlerce profesyonel, onlarca gastronomi yazarıyla yaklaşık 250 bin ziyaretçiye kenti açtı.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep Geliştirme Vakfı (GAGEV)in ev sahipliğinde düzenlenen festivale, Brezilya, ABD, Çin, İspanya, Kore, Azerbaycan, Meksika, Lübnan, İsveç, Almanya, İtalya, Belarus, Montonegro, Tunus, Slovenya, Malta, Belçika, Ukrayna gibi Avrupadan Amerikaya, Asyadan Afrikaya beş kıtadan katılım oldu. 40ı yabancı, 90ı UNESCO şefi olmak üzere yerli yabancı toplam 230 şefin yer aldığı festivalde, Andre Lima de Luca, Arda Türkmen, Christian Escriba, Cüneyt Asan, Ömür Akkor, Fatih Tutak gibi tanınmış şefler, 40ın üzerinde sunum yaptı.
Gaziantep fıstığı ünlü restoranların menülerine girecek
Festival kapsamında fıstık ve biber hasadına katılan dünyaca ünlü şefler, Gaziantepin tarihi ve turistik mekanlarını da ziyaret etti. Şehrin sahip olduğu tarih, kültür ve gastronomi zenginliğini yerinde gören 23 Michelin Yıldızlı şefin de aralarında bulunduğu grup, Gaziantep fıstığını kendi reçetelerine ekleyeceklerini iletti. Bol bol Gaziantep yemeklerinin tadına bakan yıldızlı şefler, yöresel ürünleri kendi mutfaklarına nasıl katabileceklerini de prova etti. Kilolarca et, fıstık ve baklavanın tüketildiği festivalde, 150 stant açıldı. Stantlarda geleneksel el ürünleri olan, kutnu kumaşı ile yapılmış aksesuar ve kıyafetlerin yanı sıra, bakır el işçiliği ürünleri, deri el işçiliği ürünleri; kahke, katmer, yuvarlama, beyran, peynir gibi coğrafi işaretli ürünler ve kelle-paça, mumbar, ekşili ufak köfte, cevizli köfte, dolmalar, kebaplar, ciğer kebabı, künefe, baklava, gibi lezzetler de sunuldu. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, bu yıl ilk kez düzenlenen GastroAntep Festivalinin bundan sonra geleneksel olarak her yıl tekrarlanacağını belirterek, “Amacımız, Gaziantepimizin zengin mutfağını ve kültür zenginliklerini dünyaya duyurabilmekti. Bu amaç doğrultusunda ilk yılımızda, Dünyanın değişik noktalarından 40 dünyaca ünlü şefi ağırladık. Yabancı şeflere Gaziantepimizin coğrafi işaretli ürünlerini tanıtma fırsatı yakaladık. Onlar da özellikle fıstığı kendi mutfaklarında nasıl kullanabileceklerini deneyim ettiler. Gaziantepin zenginliklerini dünyaya duyurabilmek adına bu bizim için büyük bir kazanımdır” diye konuştu.
Festivalde konserler, sergiler, mutfak atölyeleri ve yemek yarışmaları da gerçekleşti.
Gaziantepin zengin mutfağıyla sahip olduğu kültür mirasını yerelden globale taşımayı hedefleyen Uluslararası GastroAntep Festivali, 20-22 Eylül tarihleri arasında düzenlendi. Renkli bir kortej yürüyüşüyle başlayan festivalde, Gaziantepin hem lezzetleri hem de kültür ve tarih mirası tanıtıldı. 40 ülkeden katılımcının yer aldığı festival kapsamında, Adana, Hatay gibi çevre illerin yanı sıra İstanbul, İzmir gibi şehirlerden de gruplar ağırlayan Gaziantep, 3 gün boyunca 230 şef, yüzlerce profesyonel, onlarca gastronomi yazarıyla yaklaşık 250 bin ziyaretçiye kenti açtı.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep Geliştirme Vakfı (GAGEV)in ev sahipliğinde düzenlenen festivale, Brezilya, ABD, Çin, İspanya, Kore, Azerbaycan, Meksika, Lübnan, İsveç, Almanya, İtalya, Belarus, Montonegro, Tunus, Slovenya, Malta, Belçika, Ukrayna gibi Avrupadan Amerikaya, Asyadan Afrikaya beş kıtadan katılım oldu. 40ı yabancı, 90ı UNESCO şefi olmak üzere yerli yabancı toplam 230 şefin yer aldığı festivalde, Andre Lima de Luca, Arda Türkmen, Christian Escriba, Cüneyt Asan, Ömür Akkor, Fatih Tutak gibi tanınmış şefler, 40ın üzerinde sunum yaptı.
Gaziantep fıstığı ünlü restoranların menülerine girecek
Festival kapsamında fıstık ve biber hasadına katılan dünyaca ünlü şefler, Gaziantepin tarihi ve turistik mekanlarını da ziyaret etti. Şehrin sahip olduğu tarih, kültür ve gastronomi zenginliğini yerinde gören 23 Michelin Yıldızlı şefin de aralarında bulunduğu grup, Gaziantep fıstığını kendi reçetelerine ekleyeceklerini iletti. Bol bol Gaziantep yemeklerinin tadına bakan yıldızlı şefler, yöresel ürünleri kendi mutfaklarına nasıl katabileceklerini de prova etti. Kilolarca et, fıstık ve baklavanın tüketildiği festivalde, 150 stant açıldı. Stantlarda geleneksel el ürünleri olan, kutnu kumaşı ile yapılmış aksesuar ve kıyafetlerin yanı sıra, bakır el işçiliği ürünleri, deri el işçiliği ürünleri; kahke, katmer, yuvarlama, beyran, peynir gibi coğrafi işaretli ürünler ve kelle-paça, mumbar, ekşili ufak köfte, cevizli köfte, dolmalar, kebaplar, ciğer kebabı, künefe, baklava, gibi lezzetler de sunuldu. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, bu yıl ilk kez düzenlenen GastroAntep Festivalinin bundan sonra geleneksel olarak her yıl tekrarlanacağını belirterek, “Amacımız, Gaziantepimizin zengin mutfağını ve kültür zenginliklerini dünyaya duyurabilmekti. Bu amaç doğrultusunda ilk yılımızda, Dünyanın değişik noktalarından 40 dünyaca ünlü şefi ağırladık. Yabancı şeflere Gaziantepimizin coğrafi işaretli ürünlerini tanıtma fırsatı yakaladık. Onlar da özellikle fıstığı kendi mutfaklarında nasıl kullanabileceklerini deneyim ettiler. Gaziantepin zenginliklerini dünyaya duyurabilmek adına bu bizim için büyük bir kazanımdır” diye konuştu.
Festivalde konserler, sergiler, mutfak atölyeleri ve yemek yarışmaları da gerçekleşti.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!