"ZAFER Savunma Sanayii Zirvesi ve Tedarikçi Buluşmaları" Etkinliği Düzenlendi
"ZAFER Savunma Sanayii Zirvesi ve Tedarikçi Buluşmaları" Etkinliği Düzenlendi
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Ajansımız koordinasyonuyla 16 Ocak 2020 tarihinde Manisa Anemon Otel’de “ZAFER Savunma Sanayii Zirvesi ve Tedarikçi Buluşmaları” etkinliği düzenlendi.
Manisa Valimiz Ahmet Deniz başkanlığında gerçekleştirilen organizasyona MCBÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ataç, Manisa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mehmet Güzgülü, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Yılmaz, Ege Kalkınma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Uçar ve Genel Sekreterimiz Veli Oğuz’un yanı sıra birçok kurum yetkilisi ile başta Manisa olmak üzere Afyonkarahisar, Kütahya ve Uşak illerinden çok sayıda firma katılım sağladı.
“ZAFER Savunma Sanayii Zirvesi ve Tedarikçi Buluşmaları” etkinliğinde savunma ana sanayiinin önde gelen aktörleri olan HAVELSAN, İşbir Elektrik, TAİ Tusaş, TEİ Tusaş, BMC, FNSS, Otokar, STM, Vestel Savunma Sanayi, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı ve Saha İstanbul yer aldı.
Etkinliğin amacı, ülkemizdeki büyüksavunma sanayi firmaları ile başta Manisa’daki potansiyel tedarikçiler olmak üzere TR33 Bölgesi illerinde faaliyet gösteren ve sektöre ürün verme potansiyeli bulunan firmaları bir araya getirmekti.
Genel Sekreterimiz Veli Oğuz açılış konuşmasında “2018 yılından başlayarak Manisa merkezli olarak savunma sanayi sektöründe kapasite oluşturulması ve sektörün gelişimine yönelik kurumsal yapıların tesis edilmesi Ajansımızca planlanmış ve gerekli çalışmalar başlatılmıştır. 2018 yılında çıktığımız Güdümlü Proje Desteği ile Manisa ilinde 23 milyon TL bütçeli 2 proje desteklenmeye hak kazanmış ve bu iki proje için Ajansımızca toplam 20 milyon TL hibe desteği sağlanmıştır. Akıllı Ürün ve Üretim Sistemleri Araştırma ve Eğitim Merkezi (MCBÜ-AKÜM) ile Manisa Savunma Sanayisi Teknoloji Geliştirme Kümesi (MASTEK) güdümlü projelerinin uygulaması devam etmektedir. Savunma yan sanayi üzerine gerçekleştirmekte olduğumuz güdümlü proje ile öncelikle Manisa’da akabinde ise tüm TR33 Bölgesi illerinde savunma sanayisine yönelik büyük ölçekli bir küme kurulması hedeflenmektedir. Projeler kapsamında, Türkiye’de sadece ASELSAN’da olan alüminyum vakum brazing teknolojisini ve Türkiye’de hiç olmayan friction stir welding teknolojisini bölgemize kazandıracağız. Buradaki firmalarımızın beyaz eşya sektörü, otomotiv, elektronik ve elektronik yan sanayinde insan kaynağı noktasında ve üretim noktasında ciddi bir birikimi var. Diğer illerimizde de benzer kapasiteler var. Biz bu kapasiteleri ana savunma firmalarımıza tedarikçi noktasında geliştirmeye ve sisteme dâhil etmeye çalışıyoruz. Böyle bir amaçla yola çıktık. Geldiğimiz süreçte de bu zirveyi düzenleyerek, 100 firmamızın katılımıyla 250 görüşme yapmak suretiyle ana sanayi firmalarımızla buradaki yerel firmalarımızı buluşturarak bu ekosistemi burada yerleştirmeye çalışıyoruz.” diye konuştu.
Vali Ahmet Deniz ise konuşmasında Türkiye’nin savunma sanayisinin yerli ve milli olmasının kıymetinin sınır ötesi operasyonlarda daha çok anlaşıldığını belirterek “Türkiye’nin etrafında yaşananları görünce her alanda üretim yapmanın, yüksek teknolojiye sahip olmanın, özellikle savunma sanayinin yerli ve milli olmasının ne kadar kıymetli olduğunu anladık. Son 15 yılda savunma sanayimizde gerçekleştirilen ciddi yatırımlarla yerlileşme oranı yüzde 70’lere geldi. Kendi İHA’larımızı, SİHA’larımızı, akıllı mühimmatlarımızı üretmemiş olsaydık coğrafyamızdaki saldırıları bertaraf etmekte zorlanırdık. Yerli ve milli teknoloji için verilen her çabayı ve gayreti vatanperverlik olarak görüyorum.” dedi. Manisa’nın yüksek teknoloji ile üretim kültürüne sahip olduğunu ifade eden Vali Deniz sözlerini şöyle sürdürdü: “Manisa da yerli ve yabancı birçok firma var. Yaklaşık 4,5 milyar dolar ihracat yapan bir şehir. Yeni yatırımlarla birlikte Manisa’nın savunma sanayisinde kümelenmesini ve Afyonkarahisar, Kütahya, Uşak illerimizin de bu zincirde olmasını arzu ediyoruz.”
Etkinlikte “Dijitalleşen Dünyada Savunma Sanayi” konulu ilk panel MCBÜ’den Prof. Dr. Hüseyin Aktaş moderatörlüğünde STM ThinkTech Koordinatörü Alpaslan Erdoğan, TAİ Tusaş Yazılım Tasarım Uzmanı İbrahim Ardıç’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Akabinde Prof. Dr. İskender Gökalp “Savunma Sanayiinde Millileşme” konulu konferans verdi. MCBÜ’den Prof. Dr. Mahmut Karğın moderatörlüğünü yaptığı “Savunma Sanayi Ekosisteminde Yerli Tedarik Zincirinin Yeri” konulu ikinci panele ise İşbir Genel Müdürü Burhan Özgür, BMC Grup Satın Alma Direktörü Aslan Cep, FNSS Kıdemli Satın Alma Lideri Mehmet Tabak ve HAVELSAN İşekosistemi Yönetimi Müdürü Yavuz Ekinci katılım sağladı.
Program sonunda, panelistlere Vali Ahmet Deniz ve protokol üyeleri tarafından plaket verildi.
Etkinlik kapsamında ayrıca TR33 Bölgesi’nde faaliyet gösteren ana sanayici firmaların tedarik zincirine giriş yapması için fırsat oluşturacak 250’den fazla birebir iş görüşmesi yapıldı.