İBB, KÜLTÜREL MİRASA SAHİP ÇIKARAK VEKTÖRLE MÜCADELESİNİ SÜRDÜRÜYOR

Roma İmparatorluğu döneminde şehrin su ihtiyacını karşılayarak İstanbul’un önde gelen sarnıçları arasında yer alan Kirmasti Sarnıcı, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun talimatı ile çevre sağlığına uygun hale getirildi.

İBB, KÜLTÜREL MİRASA SAHİP ÇIKARAK VEKTÖRLE MÜCADELESİNİ SÜRDÜRÜYOR
  • 23 Temmuz 2020, Perşembe 5:07

Roma İmparatorluğu döneminde şehrin su ihtiyacını karşılayarak İstanbul’un önde gelen sarnıçları arasında yer alan Kirmasti Sarnıcı, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun talimatı ile çevre sağlığına uygun hale getirildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun, çevreye duyarlı, kültürel mirasa sahip çıkan ve yaşayan bir İstanbul hedefiyle, seçim sürecinde koymuş olduğu ilkeler dahilinde başlatılan çalışma ile tarihi sarnıç vektörlerden arındırdı.

-İBB VEKTÖRLE MÜCADELE EKİPLERİNDEN TARİHİ SARNIÇTA TİTİZ ÇALIŞMA-Orta Bizans Dönemi’nde (8-12. yüzyıl)Fatih Haliç Caddesi'nde inşa edilen Kirmasti Sarnıcı; yağmur suları ve zeminden sızan sular dolayısıyla, mimari ve çevre sağlığı açısından riskli hale gelmişti. Kirmasti Sarnıcı, sivrisinek ve karasinek gibi vektör popülasyonu için elverişli hale gelirken, sarnıcı dolduran sular, kültürel miras olan sarnıcın mimarisi için de risk oluşturuyordu.

-TALİMATI İMAMOĞLU VERDİ-Fatih ilçesine yapmış olduğu bir ziyarette Kirmasti Sarnıcı’nın bakımsız ve sağlıksız son halini tesadüfen fark eden İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kirmasti Sarnıcı’nın suyunun boşaltılarak çevre sağlığı açısından uygun hale getirilmesi talimatını verdi.Talimat üzerine hemen harekete geçen İBB Sağlık Daire Başkanlığı Vektörle Mücadele Ekipleri, çevre sağlığının korunması ve kültürel mirasa sahip çıkmak amacıyla Kirmasti Sarnıcı’nda titiz bir çalışma gerçekleştirdi.

İBB Vektörle Mücadele Ekipleri tarafından sarnıç içine dolan su incelenerek sivrisinek larva tespiti yapıldı.Gerçekleştirilen tespitinin ardından, ilk aşamada biyolojik mücadele kapsamında, tedbir amaçlı çevre ve insan sağlığına zararı olmayan, Dünya Sağlık Örgütü tarafından onaylı, biyolojik ilaçlarla sarnıç içinde bulunan kirli suya ilaçlama yapıldı.İkinci aşamada ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık Daire Başkanlığı, İtfaiye Daire Başkanlığı ile koordinasyon halinde çalışarak kirli suyun tarihi mirastan çekilmesini sağladı. Üçüncü aşamada sarnıç içinde zeminin kurutulmasına dönük çalışma yapan İBB Sağlık Daire Başkanlığı Vektörle Mücadele Ekipleri gerekli gördüğü yerlerde ikinci bir ilaçlama daha yaptı.

İBB KÜLTÜREL MİRASA SAHİP ÇIKIYORGeçtiğimiz günlerde Fatih Sultan Mehmed Han’ın İtalyan Mimar Bellini tarafından yapılan portresini İstanbul’a kazandırarak sanatın bir kez daha ülkemizde gündem olmasını sağlayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu;bu kez Kirmasti Sarnıcı’nı kirli sudan temizleyerek, bakımını gerçekleştirerek kültür mirasına sahip çıktı. İstanbul’un Roma Dönemi’nde, su ihtiyacını karşılamak amacıyla yapılan sarnıçlar, günümüzde kültürel hafıza ve turizm açısından büyük öneme sahip. Ait oldukları dönemde zamanın en ileri matematik ve geometri biliminin mimari alana uygulanmasıyla tasarlanan sarnıçlar; şehirleşme ve su kültürüyle gelişenuygarlık açısından önemli bir aşamayı içinde barındırıyor. Kirmasti Sarnıcı’nın, Yerebatan Sarnıcı gibi önemli bir turizm noktası ve kültür merkezi olması yönünde İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından çalışmalar sürdürülüyor.

ÖNDER YÜKSEL ERYİĞİT: “2022 YILINDA KİMYASAL MÜCADELE YÖNTEMLERİNİ SONLANDIRMAYI HEDEFLİYORUZ.”

Kirmasti Sarnıcı’nda gerçekleştirilen sağlık uygulamalarını koordine eden İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık Daire Başkanı Dr. Önder Yüksel Eryiğit; İstanbul’un çevreye duyarlı, kültürel mirasa sahip çıkan, yaşayan, yaşatan bir şehir olabilmesi amacıyla İstanbul genelinde yoğun bir şekilde çalıştıklarını ifade etti. Eryiğit, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Ekolojik denge ve insan sağlığına zararı olmayan canlıların korunması ve biyolojik zincirin devamı için, 2022 yılında kimyasal mücadele yöntemlerini acil durumlar dışında sonlandırmayı hedefliyoruz. Sivrisinek üreme kaynaklarının yüzde 83’ünün insan eliyle oluşturulması sebebi ve sivrisinekle mücadele ederken biyolojik zincire faydalı olan diğer canlıların zarar görmemesi amacıyla, halkımızı daha çok bilinçlendirmeyi programımıza aldık. Bütün bu mücadeleyi yaparken kültürel mirasa sahip çıkmayı ve çevre duyarlılığını temel ilke edindik. İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak vektörle mücadele kapsamında, 180 bin kaynakta periyodik kontrol ve sivrisinek larva tespiti çalışması yaptık. 542 bin 136 rögarda da Kemirgenle mücadele gerçekleştirdik. Daha sağlıklı, yaşayan ve yaşatan esen bir İstanbul için mesai mefhumu tanımadan çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”

HABERE AİT VIDEO



BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık