Tarihi Kurul Kalesinin 2300 Yıllık Adı Araştırılıyor

Orduda yapılan arkeolojik kazılarda Türkiyede tahtında oturan ilk “Ana Tanrıça Kibele” heykelinin bulunduğu 2 bin 300 yıllık Kurul Kalesinde kazı çalışmaları tekrar başlıyor.

Tarihi Kurul Kalesinin 2300 Yıllık Adı Araştırılıyor
  • 04 Temmuz 2018, Çarşamba 16:18
Orduda yapılan arkeolojik kazılarda Türkiyede tahtında oturan ilk “Ana Tanrıça Kibele” heykelinin bulunduğu 2 bin 300 yıllık Kurul Kalesinde kazı çalışmaları tekrar başlıyor.
Mülkiyet itibariyle Ordu Büyükşehir Belediyesine ait olan ve Doğu Karadeniz Bölgesinin ilk bilimsel arkeolojik kazısı olma unvanına sahip bulunan Kurul Kalesinde 8 yıldır süren kazılar bu yıl da devam edecek. Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Süleyman Yücel Şenyurt başkanlığında yine Gazi Üniversitesinden 15i arkeolog olmak üzere 40 kişilik ekip tarafından sürdürülecek kazıların 16 Temmuzda başlayacağını söyledi.

2016 yılının en önemli tarihi eseri bulunmuştu
Kurul Kalesi Kazı Başkanı Prof. Dr. Süleyman Yücel Şenyurt ile bir araya gelen Başkan Yılmaz, “Kurul Kalesinde geçtiğimiz yıllarda 2 bin 100 yıllık olduğu tahmin edilen, 110 santim yüksekliğinde mermerden yapılmış Ana Tanrıça Kibele heykeli bulunmuş ve bizleri çok mutlu etmişti. Heykelin bulunmasının ardından bölgeyi 45 günde 20 bin kişi ziyaret etmişti. 6ncı Mithridatesın kalesi olduğu tahmin edilen Kurul Kalesindeki kazı çalışmalarına, bu sene de maddi ve manevi her türlü desteği sağlamaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Kurulun 2 bin 300 yıllık gerçek adı araştırılacak
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaza Kurul Kalesindeki arkeolojik kazılara verdiği destekten dolayı teşekkür eden, Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı ve Kurul Kalesi Kazı Başkanı Prof. Dr. Süleyman Yücel Şenyurt, 16 Temmuzda 40 kişilik bir ekiple kazı çalışmalarına başlayacaklarını söyledi. Türkiyede 2016 yılında devam eden kazılar arasında en önemli eserin bulunduğu Kurul Kalesinde saklı bir tarihi gün yüzüne çıkaracaklarını belirten Şenyurt, “Bu yıl yapacağımız kazılarda Kurul Kalesinin 2 bin 300 yıl önceki adının ne olduğunu bulmayı planlıyoruz. Kibele Heykelinin etrafındaki diğer önemli yapıları ortaya çıkararak bulacağımız herhangi bir kitabe veya benzeri dökümanla Kurul Kalesinin 2 bin 300 yıl önceki adının ne olduğunu öğrenmeye çalışacağız” diye konuştu.

2019 yılında ziyaretçilere açılacak
6. Mithriadatın kalesi olan Kurulun çok önemli bir yerleşim yeri olduğuna dikkat çeken Şenyurt, “Bu zamana kadar mermer, çanak, çömlek, oklar savaş aletleri, takılar gibi önemli arkeolojik materyaller bulduk. Kibelenin yanı sıra yine tanrı ve tanrıça heykelleri bulabiliriz. Ancak bu yıl ki çalışmalarımızda genellikle bu zamana kadar bulunan eserlerin restore edilmesi ve alanın turizme açılmasıyla ilgili çalışmalara yoğunluk vereceğiz. Çalışmalar devam ederken yapacağımız restore çalışmalarıyla, kaleyi 2019 yılında tamamen ziyaretçilere açmayı planlıyoruz.” şeklinde konuştu.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık