Aliağada Arkeoloji Dünyasını Heyecanlandıran Yeni Bir Antik Kent

İzmirin Aliağa ilçesinde, Kyme, Myrina, Gryneion antik kentinden sonra, bugüne kadar bilinmeyen Tisna Antik Kentinde arkeolojik yüzey araştırmaları bakanlığın izni ve belediyenin desteğiyle başladı. Bilim insanları önemli bulgulara ulaşırken, dördüncü antik kentin ortaya çıkacağı gün merakla bekleniyor.

Aliağada Arkeoloji Dünyasını Heyecanlandıran Yeni Bir Antik Kent
  • 14 Temmuz 2018, Cumartesi 12:54
İzmirin Aliağa ilçesinde, Kyme, Myrina, Gryneion antik kentinden sonra, bugüne kadar bilinmeyen Tisna Antik Kentinde arkeolojik yüzey araştırmaları bakanlığın izni ve belediyenin desteğiyle başladı. Bilim insanları önemli bulgulara ulaşırken, dördüncü antik kentin ortaya çıkacağı gün merakla bekleniyor.
İzmirin sanayi kenti olarak bilinen Aliağa, arkeoloji ve antik kent zengini çıktı. Aliağada bilim dünyasının yakından bildiği Kyme, Myrina ve Gryneiondan sonra 4. antik kent Tisna da gün ışığına çıkacağı günü bekliyor. Aliağanın Uzunhasanlar Mahallesi yakınlarında bulunan Tisna Antik Kentinde, bu yıl ilk kez Kültür ve Turizm Bakanlığının izinleriyle arkeolojik yüzey araştırması başlatıldı. Adnan Menderes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji bölümünden Dr. Öğretim Üyesi Emre Erdan başkanlığında başlatılan yüzey araştırması daha ilk yılında arkeoloji dünyasını şaşırtacak sonuçlar vermeye başladı.
Aliağa Belediyesinin de destekleriyle gerçekleştirilen arkeolojik yüzey araştırmasıyla bugüne kadar pek bilinmeyen Tisna hakkında kapsamlı bilgi edinilmesi bekleniyor. Aliağanın Uzunhasanlar Mahallesi sınırları arasında kalan Koca Kale Tepe ve Sarı Kale Tepe mevkilerinde konumlanmış Aiol Kentlerinden biri olan Tisnanın Erken Demir Çağdan Bizans dönemine kadar kesintisiz bir iskan alanı olarak kullanıldığı sanılıyor.

Araştırmalar bu yıl başladı
Tisna Arkeolojik Yüzey Araştırması Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Emre Erdan, Tisna Antik Kenti hakkında bilgi bulunmadığını ifade ederek, Antik kaynaklara göre ismini nehir tanrısı Tisnanustan alıyor. Şu anda Tisna hakkında diğer Aiol Kentleri kadar doyurucu bilgilere ulaşamıyoruz. Yapacağımız çalışmalarla Tisna hakkında hepimiz daha çok şey öğreneceğiz. Kültür Bakanlığımızın da uygun görmesiyle bu yıl ilk kez Tisna Antik Kentinde Yüzey Araştırmalarına başladık. Bu yıl ki amacımız daha çok araziyi tanımaktı. İlk yıl için 12 günlük bir saha çalışmamız oldu dedi.

Önemli bulgulara ulaştık
Antik Kentte Bizans dönemine kadar iskan olduğunun belirlendiğini kaydeden Erdan, “Bu yılki ilk bulgularımız, Tisna Antik Kentinin her ne kadar antik metinlerde anılmıyor olsa da, sanıldığından daha önemli sonuçlar ortaya koyabileceğini gösterdi. Arazi araştırmalarından sonra üniversitemizde yapacağımız bilimsel çalışma ve taramalarla destekleyebileceğimiz önemli bulgulara ulaştık. Yaptığımız ilk gözlemlerimiz bize Tisna Antik Kentinin erken demir çağ dediğimiz süreçten Bizans döneminin ortalarına kadar devam eden kesintisiz bir iskan alanı olarak kullanıldığını gösterdi. Tisnayı çok önemsiyoruz. Tisnanın bölge arkeolojisi için söyleyecek sözleri olduğuna inanıyoruz” şeklinde konuştu.

20 kişilik ekip inceleme yaptı
Aliağanın dört bir yanının arkeoloji ve tarih açısından çok zengin bir uygarlık birikimine ev sahipliği yaptığını kaydeden Dr. Öğretim üyesi Emre Erdan, 20 kişilik ekibin 12 gün boyunca Tisna arazisinde araştırma ve inceleme yaptığını sözlerine ekleyerek, Çalışmalarımızı birbirinden değerli bilim insanı, lisans ve yüksek lisans öğrencilerinden oluşan bir ekiple yaptık. Bu yıl ki çalışmalar başarılı geçmiş ise bunu ekip çalışmasına borçluyuz dedi. Tisna arkeolojik yüzey araştırma çalışmalarına İzmir 2 Nolu Anıtlar Koruma Kurulundan Uzman Nermin Genç de görevli olarak katıldı.
Aliağa Belediyesinin arkeolojik, tarihi ve kültürel mirasın ortaya çıkarılması, korunması ve geleceğe aktarılması için yoğun çaba sarf ettiğini kaydeden Erdan, şöyle devam etti:
Adnan Menderes Üniversitesinden ve Myrina Gryneion Arkeolojik Yüzey Araştırma Başkanı Doç. Dr. Murat Çekilmez hocamız ve bizim çalışmalarımızla Aliağa bölgesine odaklandık. Aiolis arkeolojisinin çekirdeğini oluşturan günümüz Aliağasını çok önemsiyoruz. Aliağaya verdiğimiz bu önem de karşılıksız kalmadı. Başta Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar olmak üzere Belediye Sosyal Kültürel ve İdari İşler Müdürü Ali Osman Karatekin desteklerini hiç esirgemediler. Yerel yönetimlerin desteği olmadan bu tür çalışmaları gerçekleştirmek çok zordur. Kültür ve Turizm Bakanlığımıza ve Aliağa Belediyesine desteklerinden ötürü çok teşekkür ediyorum.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık