Sanayicilere Kayıtlı İstihdama Geçiş Anlatıldı

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) işbirliğinde yürütülen Kayıtlı İstihdama Geçiş Programı (KİGEP) Konyalı sanayicilere tanıtıldı.

Sanayicilere Kayıtlı İstihdama Geçiş Anlatıldı
  • 17 Mayıs 2019, Cuma 7:40



Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) işbirliğinde yürütülen Kayıtlı İstihdama Geçiş Programı (KİGEP) Konyalı sanayicilere tanıtıldı. Proje kapsamında, her bir Suriyeli ve Türk işçi için aylık 950 TL destek verileceği bildirildi.

Konya Sanayi Odasında gerçekleştirilen toplantıda konuşan, Uluslararası Çalışma Örgütü Ulusal Yönetişim ve Uyum Uzmanı Ali Emre Yılmaztürk, ILO olarak yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler vererek, Suriyeliler ile ilgili 2015 yılından bu yana çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Yılmaztürk, Kayıtlı İstihdama Geçiş Programının da 2 yıldır üzerinde çalıştıklarını ve 5 ilde projenin başlatıldığını bildirdi.

Her bir Suriyeli ve Türk işçi için aylık sigorta pirim bedeli verilecek

SGK Konya İl Müdürü Murat Mustafa Yavuz da, ülkemizde bulunun Suriyelilerin çalışma hayatına dahil olduklarını ve bazen SGK haklarından yoksun olarak istihdam edilebildiklerini söyledi. KİGEP Projesi ile geçici korunma sağlanan Suriyeli ve Türk işçilerin kayıtlı istihdamının artırılmasının amaçlandığını bildiren Yavuz, Programçerçevesinde Konyadaki geçici koruma altındaki 250 Suriyeli ve 250 Türk vatandaşına yönelik, mevcut kamu teşviklerine ilave olarak, her bir Suriyeli ve Türk işçi için aylık sigorta pirim bedeline karşılık 950 TL ödeme yapılacak. Suriyeli çalışan için alınacak olan çalışma izni masrafları da bu programdan karşılanacak.Bu ve bunun gibi projeler kayıtlı istihdamı artırmak için birer fırsattır. İşverenlerin bundan azami ölçüde fayda sağlamasını arzu ediyoruz şeklinde konuştu.

Proje 6 ay süreyle uygulanacak

SGK Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı İç Kontrol Daire Başkanı Serdar Türkeri de, ülkede 4 milyona yakın Suriyeli göçmenin bulunduğunu, bunların birçoğunun da iş hayatına katıldığını ifade etti. İş hayatındaki Suriyelilerin kayıt altına alınması için işveren prim desteği sağlayan KİGEP Projesinin 5 ilde hayata geçirildiğini vurgulayan Türkeri, KİGEP ile İstanbul, Bursa, Adana, Hatay ve Konya illerinde geçici koruma altındaki Suriyeliler ile Türk vatandaşlarının kayıtlı istihdamının, işverenlere verilecek destekler yoluyla artırılması amaçlanıyor. Burada çalışma izni alınan Suriyeliye ilave olarak yeni bir istihdama gerek kalmaksızın mevcut çalışan bir Türk çalışan için de bu programda istifade edebileceksiniz. Program 6 aylık süre ile uygulanacak dedi.

Konuşmaların ardından projenin içeriğinin anlatıldığı sunumlara geçildi.

Kayıtlı İstihdama Geçiş Programı (KİGEP)ndan yararlanabilmek için ise işverenlerin yapması gereken adımlar şunlar:

- İş verenlerin ilk olarak,https://uyg.sgk.gov.tr/KigepBasvuru/index.jsf adresinden kayıt yaptırması gerekiyor. Ön başvuru yapıldıktan sonraiş verenin çalıştıracağı Suriyelilerin çalışma izinlerini alıp, SGK İl Müdürlüklerinden kesin kayıt başvurusunu tamamlatması gerekiyor.

- Program kapsamında işveren; ilave istihdam edeceği Suriyeli işçi ve yanında halen çalıştırmakta olduğu ya da işe alacağı Türk işçi için destek ödemesi alabilecek. Çalıştıracağı Suriyeli sayısı kadar Türk işçi için başvuru yapılabilecek olup, üst sınır 10 Suriyeli ve 10 Türk vatandaşı olarak belirlendi.

-Programdan yararlanabilmek için işverenin, SGKya vadesi geçmiş borcunun olmaması ve hak sahibi olması halinde, program kapsamında çalıştırdığı kişilerin aylıklarını ve sigorta primlerini ödediğini kanıtlaması gerekiyor.

-Sorgulama sonunda ödeme dönemi gelen destekler için işverenin Kuruma borcunun olması durumunda ödenecek destek, ilgili borca mahsup edilecek. Bir sonraki ay borcun devam etmesi durumunda yine mahsup etme işlemine devam edilecek ve işveren programdan yararlanma hakkını kaybedecek.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık