Etiyopya Büyükelçisi Barkessa: “Antalyadan Turizm Konusunda Öğreneceğimiz Çok Şey Var”

Türkiyeye yeni atanan Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyeti Büyükelçisi Girma Temesgen Barkessa,

Etiyopya Büyükelçisi Barkessa: “Antalyadan Turizm Konusunda Öğreneceğimiz Çok Şey Var”
  • 07 Eylül 2018, Cuma 13:50
Türkiyeye yeni atanan Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyeti Büyükelçisi Girma Temesgen Barkessa,
“Antalyadan turizm konusunda öğreneceğimiz çok şey var. Hem konaklama hem de turizm personelinin eğitimi konusunda eksiğimiz çok” dedi.
6-9 Eylül tarihleri arasında düzenlenen CM EXPO-2018 İş İnşaat Makinaları ve Ekipmanları Fuarı nedeniyle Antalyada bulunan Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyetinin Ankara Büyükelçisi Girma Temesgen Barkessa ve Elçi Müsteşar
Abdela Gultamo Nuri, Antalya Ticaret ve Sanayi Odasını ziyaret etti. ATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı M. Cihangir Denizin ev sahipliği yaptığı ziyarette, iki ülke arasındaki ticari ve sosyal ilişkiler görüşüldü. Büyükelçi Barkessa, iki ülkenin stratejik partner olmalarının yanı sıra, tarihten gelen köklü bir geçmişe de sahip olduğunu vurguladı. Türkiyeye geçen hafta gelmesine karşın Türkiye hakkında önemli bir bilgi birikimine sahip olduğunu anlatan Barkessa, “Etiyopyaya 16. yüzyıldan itibaren Türk kaşifler gelmiş, birçok Etiyopyalı genç Osmanlı ve Türkiye tarihine aşinadır” ifadesini kullandı.
Türk yatırımcıların Etiyopyada özellikle tekstil alanında önemli yatırımları bulunduğunu belirten Büyükelçi Barkessa, “Türk firmaların özellikle istihdam yaratmada ve işsizliği azaltmada önemli katkıları var. Etiyopyanın kalkınmasında Türkiyenin çok büyük bir rolü var ancak bu yeterli değil. Daha fazla Türk şirketinin Etiyopyada yatırım yapmasını arzu ediyoruz” dedi.
Etiyopyadaki yatırım olanakları hakkında bilgiler veren Barkessa, “Birinci önceliğimiz tekstil. Etiyopya pamuk yetiştirme açısından çok verimli topraklara sahip, ancak işleme konusunda gerekli yatırımlara sahip değiliz. 100 milyonu aşan nüfusumuzun yüzde 75i genç, eğitimli ve kolay öğrenebilirler. Tarımsal işleme, gıda işleme, yemeklik yağların üretimi, et ve hayvansal ürünlerin işlenmesi gibi alanlarda yatırım ihtiyacı bulunuyor. Etiyopya, büyükbaş hayvan nüfusu bakımında dünyada 10uncu, Afrika kıtasında birinci sırada. Hammaddemiz var ama işleyemiyoruz. Bu konu ciddi bir deneyim gerektiriyor” diye konuştu.
Etiyopyanın ABD ve Avrupa Birliğine ihracatta tercihli ülke konumunda olduğunu da vurgulayan Büyükelçi Barkessa, “ABD ve ABye gümrükten muaf ve kotasız ihracat haklarımız var. Yine yatırımcılara önemli vergi avantajları ve kolaylıklar sağlıyoruz” dedi.

Antalyadan turizm konusunda öğreneceğimiz çok şey var
Madencilik, inşaat ve enerji üretimi konusunda da teknolojiye ve yatırıma ihtiyaç olduğunu belirten Büyükelçi Barkessa, ayrıca turizm alanında da büyük bir potansiyel bulunduğunu ancak konaklama sektöründe yeterli yatırım olmadığını ve iş gücü eksikliği olduğunu söyledi. Turizmde Antalyayı kendilerine örnek aldıklarını belirten Barkessa, “Antalyadan turizm konusunda öğreneceğimiz çok şey var. Hem konaklama, hem de turizm personelinin eğitimi konusunda eksiğimiz çok” ifadesini kullandı.
Etiyopyanın tarihi, arkeolojik ve doğal güzellikleri olduğunu fakat turizm altyapısının istenen düzeyde olmadığını belirten Büyükelçi, otel yatırımları, turizm konusunda bilgi transferi gibi konularda da Antalya ile işbirliğinden memnun olacaklarını iletti.

ATSO Başkan Yardımcısı Deniz: İşbirliğine hazırız
ATSO Başkan Yardımcısı M. Cihangir Deniz, konuklarına ATSOnun faaliyetlerinin yanı sıra, Antalya ekonomisi hakkında bilgiler verdi. ATSOnun 136 yıllık geçmişi ve 45 bin üyesiyle Türkiyenin en köklü odalarından biri olduğunu anlatan Deniz, odaya kayıtlı 3 bin civarında yabancı şirket bulunduğunu, bunların içinde Etiyopyalı firmanın bulunmadığını söyledi. ATSOnun üyelerini yurt dışı pazarlara açmak için birçok proje yürüttüğünü ve çok sayıda uluslararası oda ile işbirliği yaptıklarını belirten Deniz, “Antalya turizm ve tarım sektörlerinde Türkiyenin lider kenti. Çevreci ve güçlü bir sanayimiz var. Antalya Serbest Bölgesi dünyanın en önemli lüks yat üretim merkezlerinden biri. Son yıllarda EXPO 2016 ve G20 gibi dünya çapında organizasyonlara evsahipliği yaptık. Elbette üyelerimizi dış pazarlara açmak istiyoruz. Etiyopya ile ticaretimize baktığımızda susam, kahve, çay, baharat ithal ettiğimiz, demir-çelik ve plastik ürünleri ihraç ettiğimiz görülüyor. İki ülkenin stratejik ortak olduğu düşünüldüğünde bu ticaret hacmi yeterli değil. Bu bağları birlikte kuvvetlendirebiliriz. Biz Oda olarak her türlü işbirliğine hazırız. Ziyaretiniz için çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.
ATSO Başkan Yardımcısı Deniz, ziyaretin anısına Büyükelçi Barkessaya ATSO Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerinin yaptığı bir tabloyu ve Zeytinpark ürünlerini içeren hediye setini takdim etti.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık