Artvin Beşpare Ekoköy Projesi Paneline Büyük İlgi

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı ( DOKA ) Artvin Yatırım Destek Ofisi’nin de çalışma grubunda yer aldığı Artvin’de uygulanması planlanan “Beşpare Ekoköy Projesi” kapsamında Ahmet Hamdi Tanpınar Kültür Merkezi’nde “Beşpare Ekoköy Projesi Paneli” gerçekleştirildi.

Artvin Beşpare Ekoköy Projesi Paneline Büyük İlgi
  • 14 Mayıs 2019, Salı 8:20


Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı ( DOKA ) Artvin Yatırım Destek Ofisinin de çalışma grubunda yer aldığı Artvinde uygulanması planlanan “Beşpare Ekoköy Projesi” kapsamında Ahmet Hamdi Tanpınar Kültür Merkezinde “Beşpare Ekoköy Projesi Paneli” gerçekleştirildi.

Artvin Çoruh Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Özgür Eminağaoğlu moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelin konuşmacıları Dünya Gazetesi ekonomi yazarı Rüştü Bozkurt, 2007 yılında kurulan ve çok önemli başarılar elde etmiş Boğa Tepe Çevre ve Yaşam Derneği Kurucu Başkanı İlhan Koçulu ve derneğin kurucularından Zümran Ömür oldu.

Saygı duruşunun yapılması ve İstiklal Marşının söylenmesiyle başlayan panelde açılış konuşmalarının ardından Dünya Gazetesi ekonomi yazarı Rüştü Bozkurt, sunumuna girişimciliğin dünya, Türkiye ve Artvin özelini anlatarak başladı. Girişimciliğin önce bir işe yürekten inanarak başlamak olduğuna vurgu yaparak şunları söyledi: “Bir projeye başlamadan önce 5 öğeye bakmamız gerekecek. Burada “Beşpare Ekoköy Projesi” adı da bu 5 maddeyle eşleşmiş oldu. Birinci olarak yeraltı kaynaklarımıza bakmalıyız. İkincisi yerüstü kaynaklarımız neler? Üçüncüsü insan kaynaklarımız, Dördüncüsü fiziki sermaye stoğumuz, son olarak ise örgütlenmeye yetkinliğimiz. Bu ana başlıkları açıp varlıklarımızı görmemiz gerekiyor. Bunları gördükten sonra da;

1.Temel hedef insanımızın maddi ve kültürel zenginliğini artırma olmalı,

2.Yörenin “birikim ve bilincini” harekete geçirmeli, toplumsal enerjiyi arkasına almalı,

3.Yöredeki “ekosistemin” etkilerini gözetmeli,

4.Birikim yeteneklerini koruyan ve uzun dönemli geleceği güven altına alan “arka plana” sahip olmalı,

5.Geliştirici “çarpan etkisi” dikkate alınmalıdır.

Neden Küçükbaş Hayvan Yetiştirme Projesi?

“Artvinin öz kaynaklarını analiz ettiğimizde, örgütlenme gücümüzü kullanmak gerekiyor. Örgütlenme gücümüzü de halkın birikim, bilinç, bakış açısı ve beklentileriyle örtüştürmemiz durumunda sağlam adımlarla yürüyebiliriz.

Önerdiğimiz “Keçi Sütü Projesi” beş önemli özelliğiyle “ayakları yere basan” bir uygulama olabilir; iyi örgütlenmesi durumunda, ölçek ekonomisi oluşturabilir; teknolojik gelişmelere uyum sağlar ve etkili bir yönetişimle yörede yaşamayı çekici hale getirebilir.

Artvinde küçükbaş hayvan üretimi ile insanlarımızın aş ve işine bir katkı yapmak istiyorsak, modelimizin şu beş aşaması ödünsüz biçimde hayata taşımalıyız:

Birincisi, toplumun güven duyacağı bir “proje lideri” seçilmelidir. O proje lideri, ideolojik önyargılardan, yerleşik doğrulardan, kalıp düşüncelerden, kör inançlardan arınmış, merkezinde Artvin insanının refahı olan bu projeyi yürütecek dört arkadaş seçmeli. Adına “yürütme komitesi” dediğimiz bu insanların kişilikleri “yöre insanının güvenini” kazanmış olmalı. Eğer projenin sözde kalmasını istemiyorsak; önce bu lider ve kadrosu üzerine kafa yormalıyız. Belirtilen özellikleri taşımayan tek bir insana yer vermemeliyiz. Lider ve kadrosunun “girişimci grubu” olarak yetkilerle donatılması, sorumlulukların tanımlanması ve çalışmalarının izlenmesi ortak bir sorumluluklarımız olacaktır.

Modelin ikinci bileşeni “aşırı ve noksan değerlendirme” yapmamak için bir “pilot uygulama” ile başlamaktır. Sınırlı kaynaklarla geliştirilecek pilot uygulamanın hayatın içinde çıkardığı sonuçlar gerektiği kadar “çekici” olursa, proje kendi çarpan etkisini yaratacak; kontrollü büyüme süreci, üçüncü bileşeni “ölçekleri” belirleyecektir: Tersine, devletten desteklere bağımlı, kendi iç dinamikleriyle yaşama şansı olmayan bir proje olursa, pilot projeyle birlikte, geçmişte çok sayıda örneğinde olduğu gibi, “bir hevesti geldi geçti” diye anılacaktır. Dördüncü özellik, “hesap verebilirlik” olgusunun çok ciddi biçimde ele alınmasıdır. Beşincisi de proje “birikim yeteneklerini koruyarak, uzun dönemli geleceği güven altına alan yapı, işlev ve kültür bütününe” sahip olmalıdır.

Bu proje, önce katılanın yararlarını artırmalı; sonra topluma bir değer üretmeli; hepsinden önemlisi de konuşulanlar panelin yapıldığı salonda kalmamalıdır. Hemen harekete geçilmeli, girişimci grubu oluşturulmalı, bir gündem belirlenmeli, kimin ne yapacağı ve ikinci toplantıda hangi mesafelerin alındığını ölçecek program ortaya konmalıdır.”

Daha sonra söz alan Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği Başkanı İlhan Koçulu kısa bir sunum yaptı. Koçulu sunumunu yaparken Boğatepe projesinin kahramanı 5 kadını sahneye davet ederek kısa yaşam ve başarı öyküsünü katılımcılara paylaştı. Panelin son konuşmacısı Zümran Ömür ise konuşmasıyla büyük bir ilgiliyle dinlendi. Ömür konuşmasında;

“Her kadın kendi ailesini ayakta tutarsa Türkiye iyi yerlere gelir. Doğru düzgün erkek çocuk yetiştirelim. Ayakları üzerinde durabilen kız çocukları yetiştirelim. Kimse ‘Ev kadınıyım diye eve girmesin. Gerekirse evde örgü örsün ama para kazansın. Ayakları üzerinde dursun. Artvinin de başarılı bir proje üreterek, Türkiyeye, Dünyaya ses getirmesini arzu ederiz.” dedi. Konuşmaların ardından soru cevap bölümüne geçildi.

Panelin ardından Beşpare köylerinden birisi olan Varlık Köyüne saha ziyareti gerçekleştirildi, paydaşlarla birlikte istişarelerde bulunuldu.

Panele Borçka Kaymakamı ve Vali Yardımcısı Hasan Hüsnü Türker, Şavşat Kaymakamı Musa Göktaş, ARTSO Başkanı Seçkin Kurt, Belediye Meclis Üyesi Erkan Yazan, Tarım ve Orman İl Müdür yardımcısı Hakan Keskin, DOKA Artvin Koordinatörü Berna Kiriş Turna, KOSGEB İl Müdürü Arif Ercan, Ticaret İl Müdürü Bilal Taş, AÇÜ Rektör Yardımcısı, Beşpare Köy Muhtarları, İlçe Tarım ve Orman Müdürleri, Artvin Ziraat Odası Başkanı Köksal Portakal, Artvin Arıcılar Birliği İbrahim Durmuş, ARTSO Meclis Başkanı İrfan Yıldırım, Antalya Turizm Gıda Çevre Kadın Girişimci Üretim İşletme Kooperatifi Başkanı Kezban Kaya, Ardeşen Kadınlar El Sanatları Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Fatoş Keskin Aktaş, Trabzon Kadın Erkek Birlikte Sosyal Eşitlik Dernek Başkanı Ayşegül Akyüz, Trabzon Yaşam Kadın Merkezi Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Teşrife Boysal, DOKAP Ekonomi ve Kalkınma Proje Uygulama Koordinatörü Şeref Demir, Ardanuç Kadın Girişimciler Platform Başkanı Gönül Yaşar, Ardanuç Engelliler Derneği Başkanı Gönül İstanbullu, Şavşat Şavkader Derneği üyeleri, Yeşil Artvin Derneği Başkanı Başkanı Nur Neşe Karahan, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Kenan Güray, AFGAD Eski Başkanı İsmet Başar ile ilgili girişimciler ve STKlar katılım sağladı.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık