Boğaçayı Projesi Yüzyılın Yağışlarında Sınavı Geçti
Meteorolojiden alınan bilgilere göre son 50 yılın en yoğun yağışlarına rağmen Boğaçayı’nda en ufak bir taşkın yaşanmadı. Peyzaj çalışmaları sonrası sunduğu muhteşem görsellikle Türkiye’nin gündemine oturan Boğaçayı Projesi, teknik ve mühendislik çalışmalarının da ne kadar doğru yapıldığını göstermiş oldu.
Taşkın önleme çalışmaları ile hiçbir olumsuzluk yaşanmadı
Meteorolojiden alınan bilgilere göre son 50 yılın en yoğun yağışlarına rağmen Boğaçayında en ufak bir taşkın yaşanmadı. Peyzaj çalışmaları sonrası sunduğu muhteşem görsellikle Türkiyenin gündemine oturan Boğaçayı Projesi, teknik ve mühendislik çalışmalarının da ne kadar doğru yapıldığını göstermiş oldu.
Antalya Büyükşehir Belediyesinin Antalya tarihinde bugüne kadar en yoğun yağan yağmur debisinin iki katı kadar oranı baz alarak yaptığı Boğaçayı Projesi görsel şölenin yanı sıra taşkın önlemede de rüştünü ispatladı. 2003 yılında yaşanan sel felaketinde 1700 metreküplük debi köprünün yıkılmasına neden olurken, Antalyada son günlerde etkili olan yoğun yağışa rağmen Boğaçayı Projesi taşkın olayına sahne olmadı.
Rekor yağışa rağmen taşkın olmadı
Boğaçayı Projesi kapsamında ıslah edilen yatağın kapasitesinin saniyede 2900 m3e çıkarılması, yapılan çalışmanın ne kadar yerinde olduğunu bir kez daha ortaya koydu.
Her türlü afet ve taşkın riskine karşı önlem alınan Boğaçayı Projesi ile Konyaaltı bölgesini tehdit eden ciddi taşkın ve sel riskinin de önüne geçildiğinin ispatı oldu. Son günlerde etkili olan rekor yağışlara rağmen Boğaçayında herhangi bir taşkınlık yaşanmadığından dolayı etrafında bulunan yerleşim yerlerinde eskiden yaşanan su baskınları görüntüleri de tarihi karıştı. Bu durum proje kapsamında yapılan taşkın önleme çalışmalarının da başarısını ortaya koydu.
Taşkın riski en aza indi
2900 metreküp debiye dayanıklı hale getirilen proje kapsamında ıslah çalışmaları ile akış derinliği 4.5 metreye çıkarıldı. Çalışmalar kapsamında 60.000 metre forekazık, 1650 m3 köprü ayağı güçlendirme enjeksiyonu ile zeminin güçlendirilmesi de taşkın riskinin en aza inmesini sağladı. Boğaçayı Projesinde suya dayanıklı çalıların kullanılması sayesinde peyzajın da zarar görmesinin önüne geçildi.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!