Binlerce Bursalı Fetih Coşkusunu Yaşadı
Osmangazi Belediyesi tarafından bu yıl 15'incisi düzenlenen Osman Gazi'yi Anma ve Bursa'nın Fethi Şenlikleri, Tophane Meydanı'nda yapılan görkemli açılış töreni ile başladı. Fetih yürüyüşüne, Diriliş Ertuğrul Dizisi oyuncularının yanı sıra binlerce vatandaş katıldı.
Osmangazi Belediyesi tarafından bu yıl 15incisi düzenlenen Osman Gaziyi Anma ve Bursanın Fethi �enlikleri, Tophane Meydanında yapılan görkemli açılış töreni ile başladı. Fetih yürüyüşüne, Diriliş Ertuğrul Dizisi oyuncularının yanı sıra binlerce vatandaş katıldı.
Bursanın fethinin 693üncü yıldönümünde Osmangazi Belediyesi tarafından düzenlenen Osman Gaziyi Anma ve Bursanın Fethi Şenlikleri, Bursanın 1326 yılında fethedilişinin coşkusunu günümüze taşıdı. Fetih Yürüyüşüne katılan Diriliş Ertuğrul dizisi oyuncuları da şenliklere renk kattı. Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündarın ev sahipliğinde düzenlenen açılış törenine; AK Parti Bursa Milletvekilleri Refik Özen, Zafer Işık ve Atilla Ödünç, AK Parti Bursa İl Başkanı Ayhan Salman, Osmangazi Kaymakamı Zafer Orhan, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanvekili Ahmet Yıldız, Osmangazi Belediyesinin kardeş belediyelerinden Bosna Hersek Stari Grad Belediye Başkanı İbrahim Hacı Bayriç, KKTC Mehmetçik Belediye Başkanı Cemil Sarıçizmeli, MHP Osmangazi İlçe Başkanı Seyfi Seyfioğlu ile birlikte çok sayıda yerli ve yabancı davetli katıldı. Diriliş Ertuğrul dizisinin oyuncuları Nurettin Sönmez(Bamsı), Hakan Selim (Günkut), Emre Üçtepe (Osman), Ayberk Pekcan (Artuk Bey), Ali Buhara Mete (Mergen) ve Oğuzhan Yarımay (Oğuz Alp) da fetih yürüyüşüne katılarak vatandaşları selamladı.
693 YILDIR İLK GÜNKÜ HEYECANLA FETİH COŞKUSU
Tophane Meydanında gerçekleştirilen şenliklerin açılış töreni, Tarihi Bursa Mehter Takımının gösterisiyle başladı. Bursalıların büyük ilgi gösterdiği açılış töreninde konuşan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, sözlerine “Taşına, tarihin mührü vurulmuş, Bağrına evliya tahtı kurulmuş, Manevi miraslar ehlini bulmuş, Kim bana bu şehrin adını sorsa, Tereddüt etmeden derim ki Bursa” mısralarını okuyarak başladı. Fetih coşkusunu hep birlikte yaşadıklarını belirten Dündar, “Bir cihan devletine uzanan şanlı yolculuğun tohumlarının atıldığı Bursada 693 yıldır ilk günkü heyecanla yaşadığımız fetih bayramımız kutlu olsun. Osmangazi Belediyesi olarak bizler, bu topraklarda yaşanan barışın, kardeşliğin, birlik ve beraberliğin yıl dönümünü 15 yıldır Osman Gaziyi Anma ve Bursanın Fethi Şenlikleri ile kutluyoruz. Fetih coşkusunuyüzyıllar sonra yeniden yaşatmak, tarihimizi, kültürümüzü ve geleneklerimizi canlı tutmak amacı ile gerçekleştirdiğimiz Fetih Şenliklerimizde, sempozyumlarımız, köy düğünü, rahvan at yarışları gibi birçok etkinlik hemşehrilerimiz ile buluşuyor. Fetih yürüyüşü “tarihin izinde, atalarımızın yolunda yürüyeceğiz sözümüze sadakattir. Fetih yürüyüşü, geleceği gören nesillerin kutlu yürüyüşüdür. Fetih Yürüyüşü, birliğin, beraberliğin ve kardeşliğin sembolü; el ele kol kola ve omuz omuza tüm dünyaya ‘Bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız, kardeş olacağız ve kardeş kalacağızınilanıdır. Fetih Yürüyüşü, emin adımlarla güçlü Türkiyeye güçlü geleceğe atılan adımlardır. Fethin kutlu yürüyüşünde bizlerle olan tüm hemşehrilerime teşekkür ediyorum” dedi.
DÜNDAR: “FETİH BAYRAMAMIZ KUTLU OLSUN”
Sözlerine ‘Bizim ecdadımız girdiği toprakları işgal etmez fethederdi diyerek devam eden Başkan Dündar, “İşgal ganimet için, hakimolmak için yapılır. Ancak bizim atalarımız hakim olmak için değil adalet için, İslamı üstün kılmak için, insanları özgürleştirmek için fetihler yaptı. Bursa, bu kutlu yolculuğun en güzel örneğidir. Barışla, sabırla, kardeşlikle, can yakmadan ata toprağı olan Bursanın köklü tarihine, köklü mirasına sahip çıkmak hepimizin görevi. Bizler bu inanç ve hevesle her yıl şenliklerimiz ile tarihimizi, örf ve ananelerimizi yaşatıyoruz. Tarihi miras çalışmalarımız ile köklü tarihimizi ayağa kaldırıyoruz. Allah güç ve kuvvet verdikçe biz bu çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Çünkü biz bir ve beraber oldukça atalarımızdan öğrendiğimiz barış, kardeşlik, adalet dünyaya dalga dalga yayılacak. Allah birliğimizi daim etsin. Fetih bayramımız kutlu olsun” diye konuştu.
“BURSA, ZAFERİN, MÜCADELENİN, UMUDUN VE DİRİLİŞİN ŞEHRİDİR”
Bursanın tarih şehri olduğunun altını çizen Başkan Dündar, “Bursa demek tarih demek, tarihi eser hassasiyeti demek Osmangazi Belediyesi demek. Biz Bursa Surlarını restore ettik, yeni dönemde surlarımızın içinde kalan bölgeyi de Bursamıza kazandırıyoruz. Bu bölge tarihi bütünlüğü korunarak Bursanın incisi haline getirilecek.Bursa adı zaferle anılan bir şehirdir. Osmangazi demek başarı demektir. Osmangazi demek üretmek demektir, yatırım demektir, vizyoner projeler demektir. Bursa zaferin, mücadelenin, umudun ve dirilişin şehridir. Osman Gazinin mertliği ve cesareti, OrhanGazinin liyakati, 1. Muratın yiğitliği, Yıldırım Bayezidin metaneti, Çelebi Mehmedin birleştiriciliği Bursanın tarihine, kültürüne yön vermiştir” dedi.
DÜNDAR: “BURSANIN BÜTÜN DEĞERLERİNİ SEVİYORUZ”
Osmangazi Belediyesi olarak kalıcı işler yaptıklarını ve Fetih Şenliklerinin 15incisini bu sene gerçekleştirdiklerini kaydeden Dündar, “Bursanın kültür tarihine altın harflerle kazınacak işler yapıyoruz. Bir belediyenin 15 yıl boyunca böylesi bir etkinlik gerçekleştirmesi büyük başarıdır. Fetih Şenlikleri, bütün Bursaya hitap eden organizasyonlar içeriyor. Kültür, sanat, spor, tarih alanında toplumun her kesiminin ilgisini çekecek etkinlikler düzenliyoruz. Zaten belediye olarak başarımızın temel sebeplerinden birisi de bu. Biz herkesi kucaklıyoruz, tüm vatandaşlarımız için çalışıyoruz. Bursanın bütün renklerini, bütün değerlerini seviyoruz. Osmangazi Belediyesi olarak projelerle, yatırımlarla anılmaktan büyük gurur duyuyoruz” ifadelerini kullandı.
AK Parti Bursa Milletvekili Refik Özen, geçmişini bilmeyenin geleceğe güvenle bakamayacağına vurgu yaparak, “Bizler, 700 yıl dünyaya hükmetmiş ve onur duyduğumuz bir ecdadın torunları olarak, böyle bir kutlu şehri miras almış yöneticiler olarak bu tarihi kimliği daha da öne çıkaran hizmetler yapmaya devam edeceğiz. Bursanın fethini ilk günkü coşkuyla yaşıyoruz” dedi.
Osmangazi Kaymakamı Zafer Orhan da Osmangazi Belediyesinin 15 yıldan beri Bursanın fethin önemini hatırlattığını ifade ederek, “Çünkü bu fetih, sıradan bir fetih değil. Tarihçiler tarafından fetihlerin anası olarak adlandırdıkları bir fetih. Osmanlıya Balkanlar ve İstanbulun kapısını açan bir fetih. Bu fetihle gelişen Osmanlı ruhunu iyi anlamak, günümüze taşımak durumundayız. Fetih Şenliklerinin vatanımız ve milletimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum” diye konuştu.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanvekili Ahmet Yıldız da Bursanın geçmişle geleceğin uyum içinde harmanlandığı mükemmel bir şehir olduğunu belirterek, “Osmanlı şehir medeniyetinin mihenk taşı olan Bursa, bir kutup yıldızı gibi büyük bir coğrafyaya yol göstermektedir. Bizler de ecdadımızdan miras kalan bu kutsal emaneti geleceğe taşımak için elimizden geleni yapacağız. 693 yıl önce bizlere içinde huzurla yaşadığımız bir şehir bırakan ecdadımızı rahmet ve minnetle anıyoruz” dedi.
FETİH YÜRÜYÜŞÜNDE “DİRİLİŞ” COŞKUSU
Açılış töreninin ardından fetih şenliklerinin en coşkulu etkinliklerinden biri olan fetih yürüyüşüne geçildi. Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, davetli protokol ve Diriliş Ertuğrul dizisi oyuncuları ile birlikte Saltanat Kapıdan başlayarak Atatürk Caddesi ve İnönü Caddesini takip ederek Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesine kadar yürüdü. Yürüyüş boyunca vatandaşlar özellikle dizi oyuncularına büyük ilgi gösterdi. Binlerce vatandaş,ünlü oyuncularla fotoğraf çektirmek için birbiriyle yarıştı. Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesinde sona eren yürüyüşün ardından vatandaşlara teşekkür eden Başkan Dündar, dizi oyuncularına isimlerinin yazılı olduğu Bursaspor forması hediye etti. Ünlü oyuncular daha sonra Bursanın fethinin üç boyutlu resmedildiği Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesini gezdi.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!