Somuncu Babanın Manevi Ruhu Osmangazide Yaşatılıyor

Bursa’nın manevi mimarlarından Somuncu Baba’nın hayatı, çilehanesi ve fırını, Osmangazi Belediyesi tarafından gerçekleştirilen etkinliklerle vatandaşlara anlatılıyor.

Haber Merkezi

Bursanın manevi mimarlarından Somuncu Babanın hayatı, çilehanesi ve fırını, Osmangazi Belediyesi tarafından gerçekleştirilen etkinliklerle vatandaşlara anlatılıyor.

Ulu Camiinin yapımı sırasında işçilere ekmek dağıtan ve Somuncu Baba olarak bilinen Şeyh Hamid-i Velinin hayatına dair izler, günümüze taşınıyor. Somuncu Baba Evi ve Fırınını restore ederek yeniden ayağa kaldıran Osmangazi Belediyesi, büyük evliyanın mirasını gelecek nesillere taşıyor. Yerli ve yabancı ziyaretçilerin yanı sıra ilk ve ortaöğretim öğrencilerine de Somuncu Babanın hayat felsefesi aktarılıyor.

Dünyanın ilk leylek hastanesi olarak bilinen Gurabahane-i Laklakanda düzenlenen eğitimde, Şehit Deniz Piyade Er Tahsin Şen Ortaokulu öğrencilerine Somuncu Babanın hayatı anlatıldı. Evliyalar şehri Bursanın en büyük değerlerinden olan Şeyh Hamid-i Velinin hayatını herkesin bilmesi gerektiğini belirten Somuncu Baba Evi ve Fırını Sorumlusu Baki Süha Banaz, İslam ve Türk tarihinin yanı sıra dünya tarihinde de iz bırakmış olan değerli ecdadımızın emanetlerine sahip çıkmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Onun izlerini geleceğe taşımak adına, hayatında yaşanan önemli olayları öğrencilerimize aktarıyoruz dedi.

Somuncu Babanın hayatını, doğduğu ve ilk ilim tahsis ettiği yer olan Kayseriden itibaren anlatmaya başladıklarını dile getiren Banaz, İlim öğrenmek için önce Şama, ardından Erbil tekkesine giden Somuncu Baba, kısa süre sonra Kayseriye dönüyor. Bir süre sonra da Bursaya gelerek Ulu Caminin inşaatında çalışan işçilere ücretsiz somun ekmeği dağıtıyor. İlmine rağmen makam, mevki sevdasından geçmiş, sokaklarda ekmek dağıtan bir dervişti. Sadece odunla değil, insan-ı kamilliği hedefleyen bir gönlün sabır ve çilesiyle pişiriyordu bu ekmekleri. Somuncu Baba, Ulu Caminin ilk hutbesini okudu. Fatiha suresini farklı şekillerde tefsir etmiştir. Caminin 3 farklı kapısından Somuncu Babanın çıktığını görenler, onun ne kadar çok ilim ve irfan sahibi olduğunu anlamıştır. Halktan gördüğü yoğun ilgi üzerine, şöhret afettir anlayışıyla Bursadan ayrılan Somuncu Baba, şehrin daima yeşil kalması için dua etmiştir dedi.