(Özel) Suriyeli Genç Polonyalılara Türk Mutfağını Tanıtıyor
Suriyeli Kais Jabakji, Varşovada açtığı Türk restoranıyla Polonyalılara Türk mutfağını tanıtıyor. İçli köfteden, yaprak sarmaya, alinazikten, beyti sarmaya, künefeden kabak tatlısına geniş bir lezzet yelpazesine sahip olan Jabakjinin restoranına Polonyalılar…
Haber Merkezi
Suriyeli Kais Jabakji, Varşovada açtığı Türk restoranıyla Polonyalılara Türk mutfağını tanıtıyor. İçli köfteden, yaprak sarmaya, alinazikten, beyti sarmaya, künefeden kabak tatlısına geniş bir lezzet yelpazesine sahip olan Jabakjinin restoranına Polonyalılar kadar diğer ülke vatandaşları da yoğun ilgi gösteriyor.Suriyeli Kais Jabakji Polonyanın başkenti Varşovada açtığı Anatolia Restoranla Türk mutfağını Polonyalılara tanıtıyor. Yöresel Türk yemeklerini, geleneksel Türk tatlılarını Polonyalıların hizmetine sunan Jabakji, Halepten Varşovaya uzanan öyküsünü İHAya anlattı. Dedesinin yaklaşık 100 yıl önce Gaziantepten Halepe göç ettiğini belirten Kais Jabakji, Türkçede soyadlarının Çubukçu olduğunu söyledi.“Türkiye artık bize vatan oldu”Dedesinin daha sonra evlenip çoluk çocuğa karıştığı Halepin kendilerine vatan olduğunu, kendisinin de burada doğduğunu belirten Jabakji her şeyin 2011de başlayan Suriye iç savaşıyla değiştiğini ifade etti. “Babamın Halepte sandalye fabrikası vardı, 2010 yılının sonlarına doğru, savaş başlamadan hemen önce ailece İstanbula taşındık” diyen Jabakji, daha sonra anne, baba ve iki ağabeyini İstanbulda bırakıp tekstil ticaretiyle uğraşmak için Sırbistana gittiğini söyledi. 1 yıl Sırbistanda, 1 yıl da Moskovada tekstil alanında faaliyet gösterdikten sonra Polonyanın Lodz şehrine gelip bir süre tekstille uğraştığını ancak savaş dolayısıyla Suriyeye tekstil ithal ve ihraç etmenin imkansız hale geldiğini söyledi.Bunun üzerine bir süre Türkiye ve Orta Doğu ülkelerinin mutfaklarına özgü gıda ürünleri satan Jabakji, Varşovada Türk yemekleri servis eden Anatolia Restoranı açmaya giden süreci ise şu sözlerle anlattı: “Ailem halen İstanbulda, ağabeylerim tekstil işiyle uğraşıyor Savaşın patlak vermesinin ardından hemen hemen tüm akrabalarımız da Halepten İstanbula göç etti. Artık Türkiye bizler için vatan oldu. Bu durum, Türk restoranı açmaya karar vermemdeki başlıca sebeplerden biri. Bir diğeri ise Türk yemeklerinin Polonyalılara hitap etmesi. Türk mutfağı Polonyalılar için oldukça popüler. Türk yemeklerini severek, beğenerek yiyorlar. Aynı rağbeti Suriye mutfağı için söylemek pek de mümkün değil”Malzemeler TürkiyedenGeçtiğimiz kış mevsiminde faaliyete geçen restoranda bugün 25 kişinin çalıştığını belirten Kais Jabakji, ustaların ise Urfa, Antep, Adana, Hatay ve Erzurumlu olduğunu söyledi. Jabakji, mutfaktaki lahmacun fırınından, ızgaraya, servis tabaklarına kadar restoranın tüm malzemeleriniyse Türkiyeden getirdiklerini ifade etti. Pek çok büyükelçiliğin de misafirleriyle birlikte kendilerini tercih ettiğini ifade eden Jabakji, Türk yemek ve tatlılarının yanı sıra nargile servisi yaptıklarını da belirtti.“Kültürümüzün tanıtımını yapıyoruz”İHAya konuşan restoranın baş aşçısı Urfalı İbrahim usta da müşterilerin yoğun ilgisinden memnun olduklarını söyledi. Türk mutfağının Polonyalıların damak tadına kusursuz olarak hitap ettiğini ifade eden İbrahim usta, “Zaten Polonyalılar genel olarak Türkiyeyi çok seviyorlar, her yıl binlercesi Türkiyeye tatile gidiyor. Bizim yemeklerimize ise adeta bayılıyorlar. İşte bizler de Varşovada açtığımız Türk restoranıyla, tatlı ve yemek çeşitlerimizle bir anlamda ülkemizin, kültürümüzün tanıtımını yapıyoruz” ifadelerini kullandı.