Müzeler Şehri Gaziantep Bir Müzeye Daha Kavuşuyor
Türkiyenin önemli müze kentlerinden biri olan Gaziantep, yeni açılacak Fıstık Müzesi ile bir müzeye daha kavuşmuş olacak. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi şehrin coğrafi işaretlerinden biri olan fıstığın hikayesini anlatan Fıstık Müzesini…
Haber Merkezi
Türkiyenin önemli müze kentlerinden biri olan Gaziantep, yeni açılacak Fıstık Müzesi ile bir müzeye daha kavuşmuş olacak. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi şehrin coğrafi işaretlerinden biri olan fıstığın hikayesini anlatan Fıstık Müzesini önümüzdeki günlerde tamamlayarak hizmete açacak.Fıstığın nasıl yetiştiğini aşama aşama gösteren dünyanın ilk ve tek Fıstık Müzesini açacak olan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi fıstığın anavatanı Gaziantepte önemli bir çalışmayı daha hayata geçirecek. Dış tasarımı fıstığa benzeyen müze, insanlık tarihi kadar eski olan fıstığın üretimden tüketime kadar geçen sürecini anlatacak. Modern müzecilik teknolojileri ve sunum teknikleriyle farkındalık oluşturacak olan Fıstık Müzesi, yakında ziyaretçilerini ağırlamaya başlayacak.“Fıstığın büyük bir hikayesi var”Açılış için çalışmaların devam ettiği Fıstık Müzesini gezerek yetkililerden bilgi alan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, lezzetin başkenti Gaziantepi Gaziantep yapan ana damarın fıstık olduğunu bildirdi. Şahin, “Fıstığın insanlık tarihi kadar bir geçmişi var, bu işin sırrı toprak, güneş, toprağın kalitesi ve emektir. Büyük bir mücadeleyle ortaya çıkan fıstığın büyük bir hikayesi var. Bu coğrafyanın getirdiği nimetleri daha güçlü bir biçimde geleceğe taşımamız gerekiyor. Fıstık, bizim en önemli ürünümüz, lezzetimiz, ekonomimiz ve bölgenin parlayan yıldızıdır. Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı olarak, fıstığın aşılamasından gübrelenmesine fıstık ağacının zararlı hayvanlarla mücadelesine kadar her noktasında çalıştık. Hem üreticinin, hem tüketicinin, hem de fıstığa dayalı sanayinin yanında durduk” dedi.Fıstık festivali, Gastronomi festivaline dönüştürülecekMüze gezisinde Fıstık Festivalinden de bahseden Şahin, “Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin geleneksel hale getirdiği Uluslararası Antepfıstığı Kültür ve Sanat Festivalini, Uluslararası Gastronomi Festivaline dönüştürüyoruz. Gastronomi dalında UNESCOnun Yaratıcı Şehirler Ağına katılarak mutfağımızla markalaşan kentimize, gastronomi şehirlerinden gelecek şeflere yerel ürünleri göstereceğiz, lezzetimizi uluslararası boyutta taçlandıracağız. Bununla ilgili çalışmalarımızı tamamladık. Sonbaharda yeni fıstıklar çıktığında 22 ülkenin katılacağı Gastronomi Festivalini büyük bir seremoniye dönüştüreceğiz. Fıstığın üretimden başlayıp tüketime kadar uzanan tüm aşamalarını anlatacağız. Daha fazla üretmeliyiz, daha fazla tüketmeliyiz, daha fazla satmalıyız, daha fazla ürün çeşitliliği oluşturmalıyız” ifadelerini kullandı.“15-20 gün sonra müzemiz tamamlanacak”Fıstık Müzesini yakın zamanda açacaklarını ve Prof. Dr. Canan Karatayı da davet edeceklerini aktaran Şahin, “Bugün bu gördüğünüz müze tamamlanmak üzere, inşallah 15-20 gün içerisinde tamamlanacak. Biliyorsunuz Prof. Dr. Canan Karatayın çok güzel bir sloganı var fıstık yiyin fıstık gibi olun diye. İşte biz Canan hanımı da bu festivalde buraya getireceğiz. Fıstık yemenin faziletlerini, güzelliklerini, sağlık ve bilimsel açıdan topluma aktaracağız” diye konuştu.