Kütükcü, İlk 500De Yer Alan Konyalı Firmaları Tebrik Etti

Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu açıklandı. Konya, devler liginde 6 firma ile yer aldı. Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, listede yer alan tüm firmaları tebrik ederek, “Üretimin ve ihracatın…

Haber Merkezi

Türkiyenin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu açıklandı. Konya, devler liginde 6 firma ile yer aldı. Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, listede yer alan tüm firmaları tebrik ederek, “Üretimin ve ihracatın her zamankinden daha kıymetli olduğu bugünlerde şehrimize ve ülkemize değer katan tüm firmalarımızın çalışanlarını ve yöneticilerini tebrik ediyorum” dedi.

Konyanın bu yıl Türkiyenin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde 6 firma ile temsil edildiğini hatırlatan Kütükcü, “Bu yıl listede Konya Şeker 44. sırada, Panagro Tarım Hayvancılık Gıda Sanayi 134. sırada, Eti Alüminyum 143. sırada,Aydınlar Yedek Parça 299. sırada, Kangal Termik Santral 356. sırada, Ova Un Fabrikası 429. sırada yer aldı. Listede yer alan tüm firmalarımızı bir kez daha tebrik ediyor, firmalarımızın tamamıyla gurur duyduğumuzu ifade ediyorum” dedi.

Önümüzdeki yıllarda listede yer alan Konyalı firma sayısının artmasını temenni eden Başkan Kütükcü, Konyanın İlk 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde daha fazla firmayla temsil edilecek potansiyelinin olduğunu vurguladı.

Son dönemde ekonomide yaşanan dalgalı seyrin firmaları da olumsuz etkilediğini, ancak buna rağmen Türk iş dünyası olarak üretmeye devam ettiklerini belirten Kütükcü, bu dönemde hayata geçirilecek yapısal reformlar ve yapılan düzenlemelerle özel sektörün üretim motivasyonunun daha da artırılmasının zorunlu olduğunun altını çizdi.

İhracat ve Ar-Ge olumlu seyretti, finansman maliyetleri arttı

Açıklamasında finansman konusuna da değinen Kütükcü,şu anda Türkiyede işletmelerin sorunlarının başında yüksek finansman maliyetleri geldiğinin, ülkenin en büyük sanayi kuruluşlarının yer aldığı İlk 500 Listesinde de bu sorunun kendisini yoğun bir şekilde gösterdiğinin altını çizerek, şunları söyledi:

“2018 yılında Türkiyenin 500 büyük sanayi kuruluşunun üretimden net satışları yüzde 34.5 artışla 878 milyar TL olarak gerçekleşti. İlk 500deki net satışlar arttı ancak firmalarımızın karının önemli bir kısmı da finansmana gitmiş görünüyor. İSO 500ün finansman giderlerinin faaliyet karı içindeki payı 2018de yüzde 88.9a yükseldi. Finansman maliyetlerinde karı eriten bu artış, sanayicilerimizin rekabet şartlarını zorlaştırıyor. Öte yandan İSO 500 içinde AR-GE yapan şirket sayısının 276ya yükselmesi, yine İSO 500 içindeki firmalarımızın 2018 yılındaki ihracat artış oranının yüzde 11.3 gerçekleşmesi de geleceğe dair umut verici.”