Kadınların Karpuz Ekim Mesaisi
Muşta geçimini çiftçilikle sağlayan vatandaşlar karpuz ekimine başlarken, il dışından gelen kadınlar ise ekmek parası için bunaltıcı sıcakta akşam saatlerine kadar çalışıyor.
Haber Merkezi
Muşta geçimini çiftçilikle sağlayan vatandaşlar karpuz ekimine başlarken, il dışından gelen kadınlar ise ekmek parası için bunaltıcı sıcakta akşam saatlerine kadar çalışıyor.Karpuz üretiminde Türkiyenin önemli merkezleri arasında yer alan Muşta, kadınlar geçimlerini sağlamak için karpuz tarlalarında çalışıyor. İklimi, suyu ve doğal yapısıyla birçok meyvenin yetiştirilmesine olanak sağlayan Muş Ovasında bu yıl bir ay gecikmeli olarak karpuz ekimi başladı.Mardinin Derik ilçesinden gelerek Muşun Hasköy ilçesine bağlı Otaç köyünde kiraladığı 100 dönümlük tarlada karpuz ve kavun ekimine başlayan Necat Deniz, havaların sürekli yağışlı geçmesi nedeniyle geçen yıllara göre yaklaşık bir ay gecikmeli ekim yaptıklarını söyledi. Diğer illerde karpuz sezonunun sona ermesi ile kendi ektikleri ürünü piyasaya sunduklarını ifade eden Deniz, Ekimini gerçekleştirdiğimiz karpuzun diğer illere göre sezonun sona ermesiyle yeni ürün elde ediyoruz. Türkiyede en geç karpuz hasadını biz yapıyoruz. Elde ettiğimiz ürünümüzü Adana, İstanbul, Mersin, Ankara, Bursa ve İzmir gibi büyük şehirlere gönderiyoruz. Ürünümüz tamamen organik ve tamamen doğaldır, hormon yok. Muş Ovasından geçen akarsularla karpuz ve kavuna su veriyoruz. Karpuzu sulamamız, yetişmesine ve olgunlaşmasına yarıyor. Muş Ovasında hem bol su var hem de ürünümüz iyi gelişiyor. Mardinde kuyu suyu verildiği için karpuz ve kavuna iyi gelmiyor. 100 dönüm alanda yaklaşık 700 ton karpuz elde etmeyi hedefliyorum dediTarlada kızı ile birlikte çalışan 7 çocuk annesi Verdiye Güler ise 60 lira yevmiye ile karpuz tarlasında çalışıyoruz. Sabah saat 06.00da başlıyoruz, güneş batana kadar çalışmalarımız devam ediyor. Benim 7 çocuğum var. Eşim hasta çalışamıyor, bu açıdan çalışmak zorundayım. Hava çok sıcak bunalıyoruz, ama başka yapabilecek bir işimiz yok. Buradan aldığımız para ile geçimimizi sağlamaya çalışıyoruz ifadelerini kullandı.Muş Ziraat Odası Başkanı Hakim Yıldırım da Diyarbakır ve Mardinden çok sayıda çiftçinin gelerek Muş Ovasında kiraladıkları tarlalarda karpuz ve kavun ekimi yaptıklarını belirterek, karpuzun kentteki çiftçiler için önemli bir gelir kaynağı olduğunu ve bölgede en geç karpuz ekilen ve hasat edilen ilin Muş olduğunu sözlerine ekledi.