İsoya Büyük Hizmetleri Olan Merhum Fazıl Zobunun Adı Meclis Salonuna Verildi

İstanbul Sanayi Odası (İSO), Mayıs ayı olağan Meclis toplantısı, 22 Mayıs 2019 tarihinde Odakule'de yapıldı.

Haber Merkezi

İstanbul Sanayi Odası (İSO), Mayıs ayı olağan Meclis toplantısı, 22 Mayıs 2019 tarihinde Odakulede yapıldı. İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyayın yönettiği Meclis toplantısı, Türk sanayisine ve İSOya büyük katkıları olan merhum iş insanı Fazıl Zobuyu anma etkinliği olarak gerçekleştirildi. Toplantıda, Odakulenin odaya kazandırılmasında önemli katkılarından dolayı İSO Meclis ve Yönetim Kurulu eski Başkanı merhum Fazıl Zobunun ismi, düzenlenen törenle Meclis Salonuna verildi. Fazıl Zobunun kızı Ahu Zobu da Meclis toplantısına katılarak İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay ve İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan tarafından kendisine takdim edilen plaketi aldı.

Meclis Salonunun isminin İSO Fazıl Zobu Meclis Salonu yapılması vesilesiyle Meclis toplantısından önce kısa bir tören yapıldı. Törende konuşan İSO Başkanı Bahçıvan şunları söyledi:

“Bugün çok kıymetli bir seremoniye ev sahipliği yapacağız. Bir ilki yerine getirmek için bu ana şahitlik ediyoruz. Geçmişe değer vermenin, geçmişe saygının ve vefanın bir örneğini yerine getireceğiz. Çok anlamlı hizmetlere öncülük etmiş ve bizlere rehberlik etmiş değerli bir başkanımızın hatırasını sürekli yaşatabilmek için Türk sanayisine değer vermiş büyüklerimiz adına bir karar aldık. O günkü şartlarda Türkiyenin vizyon projesi olan Odakuleyi arsasından projesine ve yapımına kadar emek vererek bizlere emanet bırakan değerli büyüğümüz Fazıl Zobunun adını bu salonumuza vererek sürekli yaşatacağız. Meclisimiz bizler için bir okuldur. Geleceğin sanayicilerine ve üretken nesillerine öğrenciler bırakacak olan bir okuldur. Bu abideyi Merhum Zobunun ismiyle uzun yıllar yaşatacağız. Fazıl Zobu ve tüm sanayici büyüklerimize rahmet diliyorum; iyi ki vardılar ve İSOyu bizlere armağan ettiler.”

İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay da toplantı öncesi yapılan seremonide konuştu. Okyay şöyle dedi:

“Bugün benim için hasleten önemli bir gün. Babam İbrahim Bodur, Fazıl Zobudan sonra İSO Meclis Başkanlığı görevine seçilmişti. Küçüklüğümde Fazıl Zobu ismiyle büyüdüm. Odanın kuruluş hikayesi gündeme geldiğinde adı sık sık anılırdı. Odamız bir aile gibi, çocukluğumuz da bu odada geçti. Bu aile hüviyetimizin bozulmamasını diliyorum. Zira hayattan geriye kalan tek şey hatıralar ve o insanların hizmeti oluyor. Vefanın önemli bir şey olduğunu düşünüyorum. Fazıl Zobu da vefalı bir insandı. Odamızın Meclis Salonuna Fazıl Zobunun ismini vermesi beni hasleten çok mutlu etti. İnşallah biz de daha iyi şeyler yaparız ve geriye iz bırakırız.“

Yapılan bu seremoninin ardından İSO Mayıs ayı olağan Meclis toplantısına geçildi. Meclis toplantısı İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay tarafından açıldı. Okyay Meclis gündemi ile ilgili özetle şöyle konuştu:

“Bugün burada toplanma sebebimiz çok anlamlı ve çok değerli. Odamızın gelişimi için 1959 yılından itibaren kesintisiz 26 yıl katkı sunan 1963-1970 yılları arasında başkanlığını yapan rahmetli Fazıl Zobunun adını, mensubu olmaktan şeref duyduğumuz Meclis Salonumuza veriyoruz. Bu bina Fazıl Zobu ve arkadaşlarının odamıza kazandırdığı arsa üzerinde kuruldu. Odakule İstanbulun ticaret hayatına şahitlik etmiş çok özel bir yer. Burada konuklarımız ve sanayici duayenlerle çok güzel toplantılar yapıldı. Cesaretle ve doğru bildiğimizi ifade ederek gündeme yön veren toplantılar yaptık. Fazıl Zobunun ne kadar ilkeli ve sanayiye gönül vermiş olduğunu biliyoruz. İSO 500 gibi pek çok marka iş Sayın Zobu zamanında başlatılmış ve sonraki yönetimler tarafından geliştirilmiş. Bu salonun adının İSO Fazıl Zobu Meclis Salonu olarak anmak büyük şeref.”

Okyay konuşmasının ardından gündeme ilişkin konuşmasını yapmak üzere İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvanı kürsüye davet etti. Bahçıvan, her zaman bir okul olarak gördükleri Odakule Meclis Salonunun bugün kendileri için çok anlamlı olan yeni bir kimliğe kavuştuğunu söyledi. Bahçıvan, Meclis ve Yönetim Kurulu Eski Başkanlarından merhum Fazıl Zobunun ismini yaşatmanın; merhum Zobuyu simgeleştirerek onun şahsında tüm büyüklerinin vizyonunu ve hayata değer katma anlayışını genç kuşaklara hatırlatmak ve aktarmak amacıyla Meclis salonuna az önce hep birlikte Fazıl Zobunun adını verdiklerini ifade etti.

İstanbul Sanayi Odası Meclis Salonunda yapılan toplantıların her zaman için önemli, renkli ve kamuoyunun ilgisini çektiğini belirten Bahçıvan, bu özellikten hareketle İSOya çok değerli katkılar yapmış Fazıl Zobunun adının Odakule Meclis Salonuna verilmesinin kendileri için büyük bir onur olduğunu kaydetti.

Fazıl Zobunun Odakule binasının sanayicilere kazandırılması sürecinde unutulmaz çabalar göstermiş çok kıymetli bir büyükleri olduğunu vurgulayan Bahçıvan, “Köklü bir geleneğe sahip olan Ramazan ayında unutulmaz sanayicimiz Fazıl Zobuyu bugün aramızda bulunan Merhum Zobunun sevgili kızı Ahu Zobu ve Fazıl Zobu başkanımızın görev yaptığı dönemlerdeki yakın çalışma arkadaşları Sayın Murtaza Çelikel ve Sayın Orhan Demirtaş ile birlikte aylık meclis toplantımızda anmamız ayrıca çok anlamlı ve değerlidir” dedi.

İstanbul Sanayi Odasının 1952 yılında kurulduğu tarihten bu yana ülkemizin sanayisine ve kalkınmasına katkıda bulunmuş marka değeri yüksek öncü bir kuruluş olduğuna dikkat çeken Bahçıvan, günümüze kadar İSOyu ülkemizin öncü kuruluşu yapan birçok değerli iş insanları olduğunu dile getirdi. İstanbul Sanayi Odasının tarihinde gururla yer alan çok sayıdaki örnek kolektif çalışmalardan birisine de Odakule binasının tarihine baktıklarında tanık olduklarını ifade eden Bahçıvan, başta merhum Fazıl Zobu olmak üzere Sanayici büyüklerimizin vizyonu ve büyük emeğiyle 1976da hizmete açılan Odakule binamız, mimarisiyle İstanbulun sembol binalarından birisi olduğuna dikkat çekti.

Bahçıvan, İstanbulun gökyüzüne değen ilk gökdelenlerinden birisi olan Odakulenin günümüzün ihtiyaçlarına tam anlamıyla yanıt verebilmesi adına, 2016 yılında başlayan ve bir yıllık çalışmayla çevreci, akıllı donanımların ışığında, baştan aşağı büyük bir yenilenme sürecinden geçtiğini hatırlattı. Bahçıvan, bu yenilenme işleminin tamamlanmasından sonra tarihi binadan buraya taşınarak 2017 yılında İstanbul Sanayi Odasının gurur ve başarılarla dolu 65inci yılında; Odakule binasında tüm birimleriyle hizmet sunmaya başladıklarını anlattı. Bahçıvan şöyle devam etti:

“Bunu yaparken çok değerli sanayici büyüğümüz Fazıl Zobuyu hatırlamamak mümkün değildi. Öyle ki, dostları Fazıl Zobu için ‘Zaman kalburunun eleyemediği seçkin ve yeri doldurulamaz bir insandı görüşünde birleşmiştir. Fazıl Zobu bizlere uzun ömürlü başarıyı öğretti; günümüzün dünyasında, saman alevini andıran geçici zaferleri değil, kalıcı ve sürdürülebilir başarıya önem verilmesini öğütledi.”

Odakuleyi yenilerken salt beton ve demire odaklanmadıklarının altını çizen Bahçıvan, bina demenin anı demek olduğunu ve dönüşümlerin, anıları, hafızaları, izleri yok etme tehlikesini de beraberinde getirdiğini söyledi.Böyle bir tehlike karşısında dönüşüm sürecini başlatırken; sanayi tarihini, üretim kültürünü ve sanayicilerin bir hazine niteliğindeki anılarını genç kuşaklara aktaracak kitap ve belgesel film çalışmasını da eşzamanlı olarak başlatıp hayata geçirdiklerini dile getirdi.

Bahçıvan, Odakule binasının da yer aldığı, her gün binlerce kişinin İstiklal Caddesi ile Meşrutiyet Caddesi arasındaki yaya bağlantısını sağlayan tarihi geçidi, düzenledikleri mimari bir yarışma sonucunda Beyoğlu Melodisi ile çağdaş kentsel yaşam koşulları doğrultusunda yeniden düzenlediklerinin bilgisini verdi. Bahçıvan, sanayi odaklı, üretim kültürünün ve yerli üretimin önemine işaret eden, aynı zamanda İSOnun köklü geçmişini ve kurumsal kimliğini özgün bir bakış açısıyla destekleyen önerileri içeren bu geçit projesi aracılığıyla sanayinin sanat ve tasarımla buluşacağını dile getirdi.

Toplantıda Fazıl Zobunun kızı Ahu Zobuya da bir plaket takdim edildi. Kürsüden sanayicilere teşekkürlerini ileten Zobu, “Siz Türkiyenin sanayi ordusunun generallerisiniz. Türkiyenin geleceği için çok önemli işler yapacaksınız. Babamı unutmadığınız için hepinize teşekkür ediyorum” dedi.

Fazıl Zobu ile aynı dönemde Meclis Üyeliği yapmış duayen sanayiciler de kürsüye gelerek duygularını paylaştı. Murtaza Çelikel kürsüde “Oturduğunuz koltuğun ve camiamızın ağırlığını ifade etmek istiyorum. Bizim meclisimiz farklı ve yaratıcı bir Meclistir. Fazıl Zobu nevi şahsına münhasır bir kişi idi. Kültürü, zerafeti, nezaketi, yaklaşımı, mesleki disiplini ve pratikliği ile yeri doldurulmaz bir sanayici idi. Buraya onun adının vermek bir şeref madalyasıdır. Bunu da ömür boyu taşıyacaksınız” şeklinde konuştu.

Orhan Demirtaş ise kürsüden İSO Meclis Üyelerine seslenerek “İSO ile 1952 yılında 4. Vakıf Handa tanıştım. O zamanlar balatta çivi üretirdik. Bugün için atölye olarak değerlendirilebilecek tesisler o dönemin Türkiyesinin sanayi tesisiydi. Zira çivi, dikenli tel, kazma kürek hatta su kovası bile yurt dışından geliyordu. 30 milyon genç nüfusumuz var. Geleceğimizden ümitliyim” dedi.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Kızıltan da Mayıs Meclisinin konuklarından biriydi ve kürsüde bir konuşma yaptı. Kızıltan, Mersin ekonomisi ve sanayisi hakkında meclis üyelerine bilgiler verdi. Ardından İSO Meclis Üyeleri de kürsüye gelerek düşüncelerini paylaştı.