Gastronomi Han Olarak Hizmet Verecek Tarihi Handa İnceleme
Gastronomi Han için ilk toplantı Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş öncülüğünde gerçekleştirildi.
Haber Merkezi
Gastronomi Han için ilk toplantı Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş öncülüğünde gerçekleştirildi.Kastamonunun zengin mutfağını layıkıyla tanıtabilmek ve UNESCO Yaratıcı Şehirler ağına Kastamonunun ismini yazdırmak adına Akmescit Mahallesinde bulunan Acem Hanını ‘Gastronomi Han olarak restorasyonu yapabilmek için çalışmaları başlatan Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, tarihi handa incelemelerde bulundu.Belediye Başkanı Tahsin Babaş öncülüğünde Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. İrfan Mısırlı, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Dr. Çetin Akkuş, Turizm Fakültesi Öğretim Görevlisi Aydoğan Aydoğdu, Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Sevgilioğlu, yazar Ata Erdoğdu, yazar Mustafa Afacan ve Acem Hanı Proje Müellifi konuyla ilgili ilk istişare toplantısını gerçekleştirdi.Tamamlandığında yöresel mutfağı lanse etmek anlamında Türkiyede ilk olma özelliğini taşıyacak Gastronomi Merkezi, Kastamonu yemeklerinin en iyi şekilde yapılabilmesi adına eğitimler verebileceği gibi gastronomi alanında bilimsel toplantılara da ev sahipliği yapabilecek.Yine Gastronomi Merkezi hayata geçtiğinde Türkiyenin diğer yörelerine ait mutfakların öncüleriyle yapacak ortak çalışmalarla yöresel mutafın her bölgeye açılabileceği gibi, çeşitli bölgelerin mutfakları da Kastamonuda tanıtabilecek.812 çeşit yemeğiyle Türkiyenin önde gelen mutfaklarından olan Kastamonuda Turizm Bakanlığı tarafından Berlinde düzenlenen Dünyanın önde gelen fuarlarından ITB Berlinde Türkiyeyi temsil etmişti.Yine Kastamonu Belediyesi öncülüğünde 3 metropol havalimanı ve 1 AVMde düzenlenen ‘Kastamonu Lezzet Günleriyle yöresel mutafı tanıtılmış ve hatırı sayılır bir ilgiyle karşılaşmıştı.Gastronomi Merkezinin hayata geçirilmesiyle birlikte önemli bir eksikliğin giderileceğini söyleyen Belediye Başkanı Tahsin Babaş, hedefin UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı olduğunu yineledi. 2018 içerisinde gerek yurt içi gerekse yurt dışın platformlarda Kastamonu mutfağının büyük başarı ile tanıtıldığını ileten Başkan Babaş, “Oluşturduğumuz heyetimiz ile birlikte yapacağımız istişarelerle hem şehrimize hem de ülkemize Gastronomi anlamında en özel ve güzel merkezi kazandırmak istiyoruz. Bunun için çalışıyoruz. Gastronomi Merkezi yöresel yemeklerimizin tanıtımı adına Türkiyede bir ilk olacak. Bunu tarihi bir hanın içerisinde gerçekleştiriyor olmamız ise olaya ayrı bir hava ve ciddiyet katacak. Kastamonuyu top yekun ele alıyor ve değerlendiriyoruz. Amacımız tarihi, kültürü, mutfağı ve doğasıyla dünyanın en özel kentlerinden biri olan ilimizin ismini zirveye yazdırmak, Dünya Kültür Miras Listesine yazdırmaktır. Çalışmalarımız her alanda bu ciddiyetle devam etmektedir” diye konuştu.Belediye Başkanı Tahsin Babaş, öncülüğünde gerçekleştirilen Gastronomi Merkezi ile ilgili toplantının ardından heyet cephe iyileştirme çalışmalarının devam ettiği Bakırcılar Çarşısında incelemelerde bulundu.