Dünyaca Ünlü Anzer Balı Rekoltesinde 4Te 1Lik Düşüş

2107 yılında ortalama 5 ton civarında bal üretilen Anzer Yaylasında bu yıl havaların soğuk olması ve arılardan istenen verimin alınamaması nedeniyle rekolte düşük oldu.

Haber Merkezi
2107 yılında ortalama 5 ton civarında bal üretilen Anzer Yaylasında bu yıl havaların soğuk olması ve arılardan istenen verimin alınamaması nedeniyle rekolte düşük oldu.Ortalama 1 buçuk ton bal üretiminin gerçekleştiği Anzerde bu yıl talebin karşılanamayacağını dile getiren Anzer Ballıköy Kooperatifi Başkanı Osman Civelek, yılda 5 ton Anzer balı üretilmesi halinde Türkiyedeki ihtiyacın karşılanabileceğini vurguladı. Anzer Ballıköy Kooperatifi Başkanı Osman Civelek rekoltenin geçtiğimiz yıla oranla 4te 1 oranında düştüğünü dile getirerek, 2018 yılı üreticilerimiz açısından iyi bir yıl olmadı. Üretimde geçen yıla nazaran 4te 1lik bir düşüş gerçekleşti. Bu yıl bize gelen toplam bal miktarı bin 500 kilogram. Bu balları Hacettepe Üniversitesinde tahlile gönderdik. Tahlil sonuçları olumlu gelen balları burada etiketleyip, mühürleyip satışa arz edeceğiz. Bu ballar talebi karşılamaz çünkü talep fazla, geçen yıldan bu yıla sarkan talepleri yerine getirmeye çalışacağız dedi.Civelek, 1 kilogramlık, 500 gramlık ve 250 gramlık kavanozlarda satılacak olan Anzer balının yılda 5 ton üretilirse Türkiyedeki ihtiyacın karşılanabileceğini dile getirerek, Anzer balına özelliğini veren floranın korunması için çalışmaların devam ettiğini, bölgede küçükbaş hayvancılığın dahi yasaklandığını söyledi. Başkan Civelek, Anzerin endemik bitki yapısı ve çiçekler tespit edilmiş ve bala bu özelliği verenin Anzerdeki endemik yapı ve çiçeklerin verdiği tespit edilmiştir. Biz yıllardan beri Rize Valiliği, Tarım İl Müdürlüğü ve Köy Muhtarlığı ile beraber bir ekip çalışması içerisindeyiz. Anzerde küçükbaş hayvancılığı azaltarak ve yasaklayarak Anzeri sadece bal için kullanılan bir alan olarak belirlemeyi düşünüyoruz. Bununda Anzer balının rekoltesini yükselteceğini tahmin ediyoruz ifadelerini kullandı.