Domates Ve Biberin Masrafından Bıkıp Kurtuluşu Pitaya Meyvesinde Buldu

Antalyanın Kumluca ilçesinde domates, biber ve diğer sebzelerdeki masrafları karşılayamayan çiftçi halk arasında Ejder meyvesi olarak bilinen Pitaya meyvesine yöneldi. 1 yıl sonunda ürün almaya başlayan üretici tanesini 10 TL…

Haber Merkezi
Antalyanın Kumluca ilçesinde domates, biber ve diğer sebzelerdeki masrafları karşılayamayan çiftçi halk arasında Ejder meyvesi olarak bilinen Pitaya meyvesine yöneldi. 1 yıl sonunda ürün almaya başlayan üretici tanesini 10 TL ile 15 TL arasında satıyor. Pitaya, hayvansal ve solucan gübresi gibi organik gübrelerle yetiştirilebiliyor, çok sık gübreleme istemiyor, kaktüs türü olduğu için de aşırı suyu sevmiyor.Kumluca ilçesinin Beykonak Mahallesinde örtü altı sebze üreticiliği yapan Bilal Bayram, bir yıl önce serasındaki domates, biber, patlıcan ve salatalıkları sökerek yerine ejder Pitaya bitkisi ekti. Üretici Bilal Bayram, 1,5 dönümlük serasına bir yıl önce ektiği bin adet Pitaya bitkileri meyve vermeye başladı. Yaklaşık 1 ay önce ilk meyveleri almaya başlayan Bilal Bayram meyvelerin tanesini 10 ila 15 TL arasında satıyor.1 yıl sonra ilk hasadını yaptıDomates, biber patlıcan gibi sebze türevlerinin üretim maliyetinin yükselmeye başlaması sebebiyle alternatif ürün arayışına giren çiftçiye uzak doğu bitkisi olan Pitaya umut oldu. Pitayanın Türkiyedeki seralarda da yetiştirilebildiğini fark eden çiftçi ülkenin farklı noktalarında yapılan deneme üretimlerinin olumlu sonuçlanmasıyla seri üretime geçti. Geçen yıl Temmuz ayında Pitaya üretimi için sera kuran çiftçi Bilal Bayram, halk arasında Ejder olarak bilinen Pitaya bitkisini ektikten 1 yıl sonra ilk hasadını yaptı ve ilk meyvelerini Antalya halinde, otellerde ve değişik yerlerde sattı. Talebi yüksek olan meyvenin küçük boyuttakilerini 5