Afrika Birliği Zirvesine Tika Desteği
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) mensupları, Moritanyada 1-2 Temmuzda yapılan Afrika Birliği Zirvesinde görevli personele aşçılık, servis ve kat hizmetleri alanlarında eğitim programı düzenlendi.
Haber Merkezi
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) mensupları, Moritanyada 1-2 Temmuzda yapılan Afrika Birliği Zirvesinde görevli personele aşçılık, servis ve kat hizmetleri alanlarında eğitim programı düzenlendi.TİKAdan yapılan yazılı açıklamaya göre, Başkanlık, Tüm Restoranlar Lokantalar ve Tedarikçiler Derneği (TÜRES) iş birliğinde Moritanyanın Başkenti Nuakşotta yapılan 31inci Afrika Birliği Zirvesinde 351 personele aşçılık, kat hizmetleri ve servis alanlarında eğitim programları gerçekleştirdi.Moritanyada turizm ve otelciliğin gelişimine katkı sağlamak amacıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın 27 Şubat-2 Marttaki Afrika turu kapsamındaki Moritanya ziyaretinde, Moritanya Ticaret Sanayi ve Turizm Bakanı Neha Bin Hamdi Veled Miknasın talebi üzerine, TİKAnın, Moritanyadaki Afrika Birliği Zirvesinde görev alacak personele eğitim programı düzenlenmesi talimatlandırıldı. TİKA bu kapsamda uzman Türk eğitimcilerle, 351 Moritanyalı personele 2 ay süreyle aşçılıktan, servis ve kat hizmetlerine kadar hizmet sektöründe ihtiyaç duyulabilecek her alanda program düzenledi.Öncesinde TİKA ve TÜRES işbirliğinde yetkililerce Moritanyaya ziyaret gerçekleştirildi. Ziyaret kapsamında, birçok otel ve kurum ziyaret edildi ve pratik ile teorik eğitim verilecek en uygun alanların tespiti yapıldı. Moritanya Cumhurbaşkanlığı Kongre Merkezinin, hem mutfak hem de teorik eğitimler için en uygun alan olduğuna karar verilmesinin ardından kongre merkezi mutfağının eksikleri tespit edilerek, Türkiyeden tedarik edilen mutfak ekipmanları başkent Nuakşota gönderildi. Daha sonra eğitim programları ve zirve esnasında ihtiyaçlara cevap verebilecek profesyonel bir mutfak oluşturuldu.Söz konusu eğitim programı, Türkiye ve Moritanyada olmak üzere iki aşamalı gerçekleştirildi. İlk aşamada, turizm-otelcilik branşlarında belirli seviyede olan ve Moritanyada planlanan eğitimlerde koordinasyona katkı sağlayabilecek 23 kişiye İstanbulda 10 gün süre ile aşçılık, pastacılık, servis ve kat hizmetleri konusunda temel eğitimler verildi. Bu eğitimlerin akabinde, alanında uzman 20 kişilik Türk eğitim kadrosu ile Moritanyada 50 günlük bir eğitim programı planlandı. Teorik eğitimler, Moritanya Cumhurbaşkanlığı Kongre Sarayındaki konferans salonlarında, 351 öğrencinin katılımıyla aşçılık-pastacılık, servis ve kat hizmetleri branşlarında yapıldı. Aşçılık alanında pişirme tekniklerinden stoklamaya, doğrama tekniklerinden gıda güvenliğine pek çok konuda uygulamalı eğitimler verildi. Eğitimleri başarıyla tamamlayan kursiyerler, eğitmenler tarafından her devlet başkanına hizmet edecek şekilde ekiplere ayrıldı ve görev yerlerine gönderildi.Moritanyada düzenlenen 31. Afrika Birliği Zirvesi boyunca devlet başkanları ve diğer misafirlere, Başkanlığın kursiyerleri tarafından hizmet sunuldu. Zirve boyunca, öğlen ve akşam yemekleri Türk-Osmanlı mutfağının örneklerinden oluşan islim kebabı, mutancana, kabak tatlısı ve irmik helvası gibi lezzetlerden hazırlandı. Zirvede ihtiyaç duyulan tabak, bardak, çatal ve bıçak takımları gibi sunum ve eğitim malzemelerinin yanı sıra aşçı, garson ve servis hizmetlilerinin kıyafetleri de TİKA tarafından Türkiyeden temin edilerek Nuakşota ulaştırıldı.Moritanyanın ilk kez ev sahipliği yaptığı 31. Afrika Birliği Zirvesine 22 ülke devlet başkanı düzeyinde, Mısır, Cezayir, Somali ve Kamerun başbakan, Fas ve Angola ise dışişleri bakanı seviyesinde katıldı.